Україна і світ

Росія та Україна провела обмін військовполоненими: додому повернулось 95 українців

Україна та Росія обміняли між собою військовополонених у форматі 95 на 95. Таким чином, додому з російського полону повернулось 95 українських військовополонених та заручників режиму Кремля.

Про це першими повідомили у Міноборони РФ, а згодом відповідні відео продемонстрували в телемарафоні Єдині новини, а також інші українські медіа.

Обмін військовополоненими між Україною та РФ

Серед обміняних військовополонених є і правозахисник, журналіст та співзасновник Центру ZMINA Максим Буткевич, повідомив Центру батько Максима Олександр.

Також серед обміняних є бійці 12 бригади спецпризначення НГУ Азов. Крім того, серед обміняних є військовополонені, яких Росія засудила на довічне ув’язнення.

Зокрема, відомо про повернення з полону РФ захисника Маріуполя та бійця Азову Сергія Алєксєєвича.

Президент Володимир Зеленський повідомив, що загалом додому повернулись воїни, які захищали Маріуполь і Азовсталь, Донеччину, Луганщину, Харківщину, Київщину, Чернігівщину, Херсонщину.

– Кожного разу, коли Україна рятує своїх людей із російського полону, ми наближаємо день, коли свобода буде повернута всім, хто перебуває в російській неволі, – написав він.

Президент України подякував команді, яка займається пошуком і звільненням полонених.

– Робимо все, щоб витягнути всіх наших, кого утримує Росія. Вдячність воїнам, які поповнюють обмінний фонд, і всім партнерам, які допомагають, – написав президент.

У Координаційному штабі з питань поводження з військовополоненими повідомили, що особливістю цього обміну стало те, що додому повертаються “чимало українців, які отримали так звані “вироки” судової системи країни-агресорки та були “засуджені”: 28 до тривалих термінів, а 20 – до довічного ув’язнення за захист власної землі від агресора”.

Зазначається, що обмін відбувся за посередництва Об’єднаних Арабських Еміратів.

– Серед звільнених з полону сьогодні нацгвардійці, військові моряки, воїни ЗСУ, прикордонники та представники інших підрозділів Сил безпеки та оборони, – йдеться у повідомленні.

Загалом, додому повернулось 69 солдатів та сержантів та 26 офіцерів.

– Чимало наших звільнених хлопців мають серйозні захворювання та наслідки важких поранень, а також велику втрату ваги через катування та недостатнє харчування, – повідомили у Коордштабі.

Цей обмін став 58-м за ліком. Загалом, з полону РФ вже визволено 3767 людей.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Фото: зняток з відео / Володимир Зеленський

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-19 00:39:58