Львівський портал

З російського полону звільнили журналіста Максима Буткевича

З російського полону до України в рамках обміну 18 жовтня повернувся український правозахисник, співзасновник Громадського радіо та Центру прав людини ZMINA Максим Буткевич. Про це Інституту масової інформації повідомив батько звільненого політв’язня.

За даними батька, Максим вже перебуває на території України.

Максим Буткевич став другим українським журналістом, який був звільнений з російського полону в 2024 році.

Нагадаємо, 10 жовтня 2024 року стало відомо про загибель журналістки Вікторії Рощиної, яка перебувала в російському ув’язненні з серпня 2023. Згідно з листом міністерства оборони РФ, отриманим її родиною 10 жовтня, Вікторія померла 19 вересня.

Раніше Інститут масової інформації повідомляв, що в російському полоні станом на 18 жовтня 2024 року, перебуває щонайменше 29 цивільних українських медійників та два журналісти-комбатанти.

Що відомо про полон журналіста та військового Максима Буткевича

У червні 2022 року правозахисник, журналіст і співзасновник Центру прав людини ZMINA та ГО «Громадське радіо», військовослужбовець Максим Буткевич потрапив у російський полон у районі захоплених пунктів Золоте і Гірське Луганської області. Про взяття в полон Буткевича російські пропагандисти повідомили ще 24 червня, опублікувавши відео допиту.

У вересні 2022 року міністерство оборони Росії визнало утримання в полоні Максима Буткевича. Наразі він перебуває на тимчасово окупованій території Луганської області.

10 березня 2023 року на офіційному сайті слідчого комітету Російської Федерації оприлюднили інформацію про «вироки» псевдосудів ОРДЛО щодо трьох засуджених українських військовополонених – Максима Буткевича (13 років ув’язнення), Віктора Похозея (8,5 років) та Владислава Шеля (18,5 років).

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Дізнавайтесь найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Джерело: Інформаційна агенція «ЛЬВІВСЬКИЙ ПОРТАЛ»
2024-10-18 22:59:53