Україна і світ

Все може змінитись після виборів у США: Зеленський пояснив, чи існує План Б в питанні завершення війни

Фото: Офіс президента

Зміни у політиці Сполучених Штатів після того, як до влади у Білому домі прийде новий президент, можуть змінити хід російсько-української війни.

Про це сказав президент Володимир Зеленський в інтерв’ю українським журналісткам, яке демонструвалось в ефірі телемарафону Єдині новини.

Підтримка з боку Заходу

Ведуча телеканалу ICTV Оксана Гутцайт спитала, чи не матимуть західні партнери занадто багато важелів впливу на Україну у питанні ухвалення рішень, враховуючи, що у Плані перемоги чимало пунктів передбачають дії з боку Заходу.

– Якщо вони не будуть нам допомагати, то це і ставить нас у складну ситуацію. Тому сьогодні вони допомагають і ми маємо ставитись до них, як до партнерів. Так, не старших партнерів, не тих, хто вас примушує, але принаймні як до рівних. Не можна просто брати допомогу і бути поза діалогом, це непорядно і неправильно, – відповів він.

Як вибори у США можуть вплинути на війну

Гутцайт також спитала президента, чи є План Б у випадку, якщо західні держави не дійдуть до консенсусу у питанні прийнятті України в НАТО.

На це президент сказав, що чимало в політичній обстановці може змінитись після виборів у Сполучених Штатах.

– Така ситуація, що головний донор в допомозі Україні – Сполучені Штати. І якщо їхня політика після виборів (а тут не так багато і залишилось чекати), зміниться, ось ці зміни і є Планом Б. Тобто, сама по собі політика США сама по собі впливатиме на розвиток цієї війни, або на розвиток закінчення війни, – відповів глава держави.

Разом з тим, продовжив Володимир Зеленський, сьогодні ніхто реально не може сказати, як саме може змінитись американська політика, оскільки результат виборів у США передбачити неможливо. Так само український президент зауважує, що у передвиборчий період кандидати можуть озвучувати різні заяви на підтримку України або проти неї.

– В електоральний період у США, заяви можуть звучати різні, щось може звучати проти підтримки України. А як воно буде після – ніхто не знає. Бо сьогодні вони борються не за Україну, а борються на своїх виборах, що справедливо для їхньої держави. Для нас – не дуже. Ми вважаємо, що ми повинні залишатися у фокусі, бо ми у війні. А в Америці вибори це своя війна. Без куль, але також війна, – заявив український президент.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Нагадаємо, раніше у Білому домі заявили, що Україні необхідно провести додаткові реформи та виконати безпекові умови, щоб отримати членство в НАТО.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-18 19:22:58