Україна і світ

Є погані дзвіночки: Зеленський про мету саміту БРІКС у Казані

Фото: Офіс президента

Для кремлівського диктатора Володимира Путіна саміт БРІКС, який пройде наступного тижня у російській Казані, це спосіб продемонструвати, що він не знаходиться у міжнародній ізоляції,

Про це в інтерв’ю журналістам українських ЗМІ, яке транслювалося у телемарафоні Єдині новини, заявив президент України Володимир Зеленський.

– БРІКС допомагає Путіну показати світові і передовсім своєму суспільству, що немає ізоляції Росії. Наприклад, приїхало 20 країн – маштабують в БРІКС+… Питання – на якому рівні вони приїдуть? Це дуже важливе питання. Я вважаю, що партнери повинні більше працювати, щоби до Путіна приїхали не всі на рівні лідерів. Мені здається, це важливо, – зауважив голова держави.

Якою буде позиція Путіна на саміті БРІКС

На думку  Зеленського, на саміті БРІКС “Путін буде робити все, аби запропонувати світові свою формулу закінчення війни”.

– І для того, щоби його формулу хтось підтримав, реально підтримав і погодився, для цього йому потрібен якийсь фундамент, і він розуміє, що якщо немає Сполучених Штатів, немає Європейського Союзу, у цілому – немає Європи… І є у нього великі питання з азійським простором.

І арабські країни розділені. Є питання, де вони об’єднані, але вони все-одно розділені. І тому, йому потрібно було знайти якийсь майданчик. БРІКС – це зрозумілий для нього майданчик, – сказав Зеленський.

Як зауважив президент, у зв’язку з цим президент РФ використовуватиме БРІКС не для розбудови економічних відносин, а для просування його бачення як завершити війну.

– А вже його бачення він буде прив’язувати до економічних здобутків інших країн, які входять в БРІКС або БРІКС+. Тих, хто будуть присутніми, – сказав Зеленський.

Він зауважив, що це є одною з найболючіших тем і проблемним питанням.

– Ми порушували це питання і з Білим домом, і я вважаю те, над чим працює Росія, щоб генсек ООН Гутерреш поїхав туди – це все погані моменти, погані сигнали, погані дзвіночки, – наголосив голова держави.

Він зауважив, що водночас, РФ не може організувати саміт миру, оскільки немає такої великої підтримки як в України.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

– Але, вони роблять початкове: давайте ми поспілкуємося на майданчику БРІКС. Але повірте мені, це просто буде начеб-то “неформальний” діалог про те, як закінчити війну. Тобто, вони ділять світ спеціально, хочуть розділити єдність навколо України світових лідерів. Ось що вони роблять, – наголосив Зеленський.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-18 20:18:32