Україна і світ

Експорт української зброї: Зеленський пояснив, чому відкидає таку можливість

Фото: Факти ICTV

Президент України Володимир Зеленський відкидає можливість експорту вітчизняної зброї до інших країн з низки причин.

Про це глава держави заявив у відповідь на запитання ведучої програми Факти ICTV Оксани Гутцайт.

Чому Україна не експортуватиме зброю

– Дуже серйозний момент. Я виключаю момент експорту зброї. Він дуже небезпечний, якщо ми експортуємо комусь – воно потім може бути в Росії. Друга історія: це має бути тільки серед кола Рамштайну – країни, куди ми можемо експортувати, бо вони нам допомагали, – пояснив президент України.

За його словами, навіть серед тих країн Рамштайну є держави, які давали гроші на виробництво дронів на території України.

– Якщо ми говоримо саме про ці країни, і вони куплять на свої склади, добре, тоді у мене питання. Як ви думаєте, якщо Данія сама дає $600 млн на вітчизняне виробництво в Україні дронів, невже вона хоче забрати собі ці БпЛА? Але я не вважаю, що ми маємо право експортувати туди, хто нам не допомагав зброєю, – наголосив глава держави.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Президент України зазначив, що Міністерство оборони має розробити пропозиції та максимально прискоритися, щоб отримати додаткові кошти на закупівлі зброї вітчизняного виробництва.

– Я попросив Міноборони та Мінстратегпром розробити контракти з нашими найякіснішими компаніями, що дають саме той продукт, який використовують. До речі, який всі хочуть купувати за кордоном. Запропонувати їм контракти на 3-5 років. Такі довгі контракти. Повинні розробити, – сказав Володимир Зеленський.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-18 19:58:08