Україна і світ

Найпопулярніше прізвище в Україні: перевірте, чи є ваше у списку

Фото: Pixabay

В Україні є безліч красивих та мелодійних прізвищ, з-поміж яких є і ті, які найбільш популярні. Яке найпопулярніше прізвище в Україні — читайте на Фактах ICTV.

Найпопулярніше прізвище в Україні: що відомо

Лінгвісти проаналізували мільйони прізвищ і визначили найпоширеніше. Так, найпопулярнішим прізвищем в Україні є прізвище Мельник. Воно найбільш розповсюджене на заході України, але й в інших регіонах його також можна зустріти доволі часто. Українців із таким прізвищем налічується приблизно понад 107 тисяч.

На другому місці за популярністю стоїть прізвище Шевченко. Найбільше людей із таким прізвищем проживає на Слобожанщині. Українців із таким прізвищем приблизно 106 тисяч.

На третьому місці за популярністю перебуває прізвище Коваленко. Воно найбільш розповсюджене на Придніпров’ї.

Яке ще найпоширеніше прізвище в Україні

Також популярними українськими прізвищами є:

  • Ткаченко;
  • Кравченко;
  • Олійник;
  • Коваль;
  • Кравченко;
  • Бойко та Бондаренко.

Якщо проаналізувати, то більшість українських прізвищ означають професійну діяльність наших пращурів. Тобто пішли вони від назви професії — ткачів, ковалів, ткачів тощо.

На сайті Рідні можна подивитися інтерактивну карту поширення прізвищ на території України.

Вона була створена ще до війни. На жаль, за останній період відбулися внутрішні та зовнішні переселення понад 10 мільйонів українців. Після перемоги обов’язково буде створено нову версію карти. А поки можна дізнатися цікаву інформацію щодо власного прізвища.

Для цього необхідно ввести прізвище українською мовою. У результаті ви отримаєте статистичні дані поширення прізвища в Україні, дізнаєтеся, чи були згадки прізвища в різних списках за соціальною верствою або згадки в деяких козацьких компутах та реєстрах, а також яке походження вашого прізвища з низки етимологічних словників.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Спробуйте – це дуже цікаво!

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-19 01:52:18