Україна і світ

МОК запросив на Олімпіаду трьох афганок – Талібан заявив, що не визнає участі жінок

Міжнародний олімпійський комітет (МОК) запросив для участі в літніх Олімпійських іграх-2024 у Парижі шістьох афганських спортсменів – трьох жінок і трьох чоловіків.

Про це повідомляє France 24, зазначаючи, що перед цим МОК провів консультації із Національним олімпійським комітетом Афганістану, який перебуває у вигнанні.

Участь спортсменів із Афганістану на Олімпіаді-2024

Всі троє запрошених афганських спортсменів живуть за межами Афганістану, який контролюється радикальним ісламістським рухом Талібан. Жінки змагатимуться в легкій атлетиці та велоспорті.

Зараз дивляться

Зокрема, запрошення отримали легкоатлетка Камія Юсуфі, яка несла прапор збірної Афганістану на Олімпіаді у Токіо, а після захоплення влади Талібаном, емігрувала до Ірану.

Таліби суттєво обмежують право дівчат та жінок на освіту, працевлаштування та публічного простору. В інтерв’ю AFP речник спортивного відомства талібів Атал Машвані заявив, що “зараз в Афганістані спорт для дівчат припинили”.

— Афганістан представляють лише троє спортсменів. Коли дівчата не займаються спортом, як вони можуть потрапити до національної збірної? – сказав він.

МОК заявив, що не консультувався з представниками Талібану щодо команди, і вони не були запрошені на Ігри. Речник МОК заявляв раніше, що НОК Афганістану, включаючи президента і генсека, які живуть у вигнанні, залишаються “єдиними співрозмовниками з питань підготовки та участі афганської команди”.

Але гендиректор афганського комітету Дад Мохаммад Пайенда Ахтарі, який залишився у країні, заявив, що попри те, що спортсмени-чоловіки готувалися за кордоном, його комітет координував з владою Талібану підготовку спортсменів-чоловіків. Машвані стверджує, що уряд підтримує їх стипендіями.

Відомо також, що афганські спортсмени змагатимуться під чорно-червоно-зеленим прапором старого підтримуваного Заходом уряду.

Після приходу до влади у 2021 році Талібан запровадив численні обмеження для жінок, які в ООН назвали гендерним апартеїдом.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-07-09 17:00:04