Україна і світ

Чим підживити кабачки у відкритому ґрунті: поради

Кабачки непримхливі у догляді, але якщо ви хочете виростити багатий урожай овочів з великою кількістю плодів, їх необхідно вчасно удобрити.

Чим підживити кабачки у відкритому ґрунті — в матеріалі Фактів ICTV.

Чим підживити кабачки у відкритому ґрунті

Кабачкам необхідне підживлення протягом усього вегетаційного періоду: під час росту, цвітіння, формування зав’язі та плодоношення.

Зараз дивляться

Дізнаймося, чим потрібно підживлювати кабачки, щоб вони гарно росли та довго родили.

Для підживлення можна використовувати готові препарати:

  • Комплексне органо-мінеральне добриво Енергія.

ЕМ-препарати рекомендується використовувати для позакореневих і кореневих підживлень. Коренева підгодівля покращить мікрофлору ґрунту та прискорить коренеутворення. А позакореневе підживлення підвищить стійкість рослин до таких захворювань, як:

  • верхівкова гниль;
  • борошниста роса;
  • антракноз;
  • фузаріоз.

Зверніть увагу, що підживлення такими препаратами слід проводити ввечері, адже корисні бактерії на світлі руйнуються.

  • Комплексне добриво Майстер.

Це добриво містить кальцій, який необхідний рослинам, щоб не було викривлених плодів та гнилі.

Для приготування розчину необхідно взяти 15 г добрива, розчинити у 10 л води й додати 5 г кальцієвої селітри. Перед внесенням добрива кабачки необхідно рясно полити водою. Потім удобрити кущі з розрахунку 0,5 л розчину на кожну рослину. Таке підживлення варто проводити кожні 10-14 днів.

  • Для прискорення зростання кабачків можна використовувати мінеральні добрива.

Наприклад, аміачну селітру (15 г на 1 кв. м.) або суперфосфат (5 г) з додаванням сечовини (2г). Перше підживлення проводять через 1,5 тижня після появи пагонів, далі – в період цвітіння та під час появи зачатків плодів кабачків.

Фото: Рixabay

Чим можна підживити кабачки: народні засоби

Підживлення кабачків комплексними та мінеральними добривами можна чергувати з підгодівлею народними засобами.

Розказуємо, чим підживити кабачки, використовуючи доступні органічні засоби:

  • Дріжджі — доступний засіб для підживлення овочів, який підвищує активність ґрунтових мікроорганізмів. В результаті калій, азот, фосфор швидко поглинаються коренями й кабачки швидше ростуть.

Для приготування добрива 100 г дріжджів розведіть в 1 л теплої води, додайте 1 ст. л. цукру й залишіть на 3-4 години в теплому місці. Для поливу використовуйте 1 ст. отриманого розчину на 10 л води (у розрахунку 5 л на один кущ).

Зверніть увагу! Полив таким розчином необхідно чергувати з калійною підгодівлею, оскільки після удобрення дріжджами ґрунт швидко збіднюється.

  • Настій кропиви — відмінна калійна підгодівля.

Для приготування добрива візьміть свіжу траву кропиви (без насіння), покладіть у ємність та залийте водою. Коли настій перестане пінитися (добриво буде готове орієнтовно через 1-2 тижні), візьміть 1 л настою, розведіть у 10 л води та полийте кабачки.

  • Настій коров’яку.

Візьміть 1 частину коров’ячого гною, залийте 5 частинами води та дайте настоятися протягом двох тижнів, періодично помішуючи.

Для поливу рослин використовують 1 л настою на 10 л води. Щоб зробити таке добриво більш поживним, можна на відро готового розчину додати 100 г суперфосфату.

Деревна зола замінить мінеральне добриво, яке здатне розкислити, збагатити ґрунт поживними речовинами та покращити його структуру. Для підгодівлі можна використовувати золу в сухому або у розведеному вигляді.

Суху золу для удобрення використовують у розрахунку 1 склянка на 1 кв. м. Для приготування рідкого добрива візьміть склянку золи та розведіть в 10 л води. Поливати варто з розрахунку 5 літрів на один кущ.

Чим ще можна підживити кабачки

Кабачки люблять молочне добриво. Для приготування розчину необхідно взяти:

  • вода — 9 л
  • молоко або сироватка — 0,5 л
  • борна кислота — 0,5 ч. л (необхідно розвести у невеликій кількості гарячої води)
  • йод — залежно від стану рослини від 15 до 40 крапель

Ми розказали, чим підживити кабачки у відкритому ґрунті. Ці дієві засоби допоможуть вам отримати великий урожай смачних та корисних овочів.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-06-21 18:26:15

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин