Україна і світ

чи можна встановити і чи передбачено штраф

Тривають відключення світла через постійні удари Росії по енергетичних об’єктах України. У зв’язку із цим, біля фасадів будинків можна побачити багато генераторів. Вони дають змогу магазинам, аптекам, кав’ярням тощо безперервно працювати.

Чи можна встановити генератор на балконі, щоб забезпечити приміщення постійним світлом — читайте на Фактах ICTV.

Генератор на балконі: безпечно чи ні

Пересувні електростанції є джерелом підвищеної небезпеки, тому під час їхнього використання необхідно дотримуватись інструкцій із правил безпеки. До того ж, варто купувати тільки сертифіковані генератори в ліцензованих точках продажу.

Зараз дивляться

Таке обладнання необхідно встановлювати лише ззовні будівлі на відкритому повітрі (бажано, щоби був навіс). Якщо генератор встановлюється в окремому технічному приміщенні, тоді варто забезпечити робочу вентиляцію та можливість провітрювання.

Багатьох українців цікавить, чи можна встановити генератор на балконі, адже він буде працювати на вулиці. На жаль, ні — згідно з правилами пожежної безпеки, встановлювати автономні електростанції на балконі заборонено, оскільки:

  • Відстань від паливних генераторів до суміжних об’єктів (стін, вікон, дверей тощо) має бути не менше шести метрів. Біля суцільних негорючих стін без вікон допускається встановлення такого обладнання на відстані не менше 1 м.
  • Пальне для генератора необхідно зберігати в спеціальних каністрах поза межами житлової зони на відстані не менше 10 м до суміжних об’єктів.
  • Генератор необхідно встановлювати на рівній надійній поверхні.

Існує думка, що на балконі можна встановлювати інверторні генератори, проте фахівці не радять цього робити, оскільки навіть сучасне обладнання дуже небезпечне для використання в міських багатоповерхових будинках.

Будь-який генератор працює на паливі, під час згоряння якого утворюються чадні гази. Пари чадного газу є дуже небезпечними. Тому, вихлопи, що потрапляють у приміщення, можуть негативно впливати на здоров’я людини. Також не бажаний й дуже гучний звук мотора.

Чи загрожує штраф за генератор на балконі

Генератори, як і будь-яка інша побутова техніка, за неправильної експлуатації несуть загрозу.

Якщо через порушення правил безпеки постраждає стороння людина, то власнику загрожує кримінальна відповідальність. Також передбачено штраф за шум від генератора.

Згідно із санітарними нормами, допускається такий рівень шуму на прилеглих до житлових будинків територіях:

  • вдень — 55-70 дБ;
  • уночі — 45-60 дБ.

Якщо незадоволені сусіди залишать скаргу, то, згідно з законом Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення, за шумове забруднення доведеться сплатити штраф:

  • у розмірі 5-15 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян для фізичних осіб, це 85-255 грн;
  • у розмірі 15 до 30 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян для юридичних осіб, це 255-510 грн.

За умови повторного порушення сума штрафу збільшиться:

  • для фізичних осіб — до 15-30 неоподатковуваних мінімумів доходів (255-510 грн);
  • для юридичних осіб  — до 50-150 мінімумів (850-2550 грн) з конфіскацією джерела шуму.

Порушення фіксується поліцією після скарги сусідів на галасливу роботу обладнання. Санепідемстанція вимірює рівень шуму від генератора, порушення фіксується у відповідному акті, після чого порушнику виписується штраф.

Отже, відповідаючи на питання Чи можна використовувати генератор на балконі, однозначна відповідь – ні, цього краще не робити, щоби уберегти себе та інших від небезпеки та не сплачувати штрафи за перевищення рівня шуму.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-06-27 17:49:51

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин