Україна і світ

Болить спина: яке ліжко підійде саме вам

Захворювання опорно-рухового апарату турбують людину не тільки вдень, але нагадують про себе і вночі. Якщо до ранку ви відчуваєте біль у спині та шиї, зверніть увагу на своє спальне місце. Воно має бути комфортним, безпечним і підходити саме вам.

Хоча правильно обраний матрац не вирішить проблеми зі здоров’ям, він може зменшити дискомфорт і загальмувати прогресування патології.

Як вибрати ліжко для хворої спини – до цього питання варто підійти з усією відповідальністю.

Зараз дивляться

Незручне спальне місце: сумні наслідки

Матрац підтримує хребет і допомагає м’язам розслабитися. Саме в такому положенні тіло відпочиває. Якщо основа нерівна, занадто м’яка або тверда, м’язам доводиться утримувати рівновагу, в результаті одні розтягуються, а інші – перетискаються. Деякі ознаки незручного спального місця:

  • неодноразові спроби знайти правильну позу уві сні;
  • безсоння;
  • оніміння кінцівок;
  • набряклість шиї, плечей;
  • біль у попереку та суглобах;
  • обмеження рухливості;
  • ниючий біль у м’язах;
  • погіршення постави.

Під час сну, коли організму потрібно відновити сили, тіло не може нормально відпочити. Незручне місце може спровокувати загострення захворювання та погіршення стану. Саме тому ліжко односпальне або двоспальне має бути комфортним і відповідним. Вибирати його слід, виходячи з особливостей захворювання спини.

Яким має бути ліжко

Якщо у вас стоїть старе панцирне – відмовтеся від нього якнайшвидше. Прогнута основа нашкодить навіть здоровій людині, не кажучи про хвору. Сітка з часом розтягується, кріплення слабшають, що позначається на жорсткості. Нерівна основа неодмінно позначиться на стані хребта, викличе болі в спині. При провисанні сітка повністю втрачає функціональне призначення, тобто не виконує головну роль – підтримувати правильне положення тіла.

Спати на дошках – теж не вихід. Вам потрібне ліжко з твердою рівною основою, на яку можна покласти відповідний ортопедичний матрац. Виробники пропонують два варіанти виконання:

  1. Суцільна поверхня. Такі меблі доступні за ціною, при цьому надійні й довговічні. Але у них є істотний недолік – відсутність вентиляції. Матрац потрібно регулярно перевертати і провітрювати. Якщо цього не робити, зворотна поверхня буде вологою, з’явиться неприємний запах і цвіль. Є моделі з просвердленими в плиті отворами, що частково вирішує проблему.
  2. Ламелі. Являють собою поперечні смуги, які кріпляться до каркаса. Кількість і ширина ламелей відрізняються, що впливає на міцність конструкції. Ліжко з ламелями добре вентилюється, в матраці не скупчуються вогкість і запах. Під час вибору зверніть увагу на максимальне навантаження – вагу, яку може витримати конструкція. Ще одна перевага ламелей – ремонтопридатність. Якщо поламалася одна рейка, її можна замінити.

Обидва варіанти – це гарна основа для матраца, зокрема ортопедичного. Якщо в кімнаті волого, виберіть ліжко з ламелями, хочете заощадити – із суцільним дном.

Матрац для хворої спини

Якщо встановлено діагноз, ви знаєте особливості свого стану і повинні їх враховувати. Ніколи не пізно купити відповідний матрац, щоб поліпшити самопочуття. Якість спального місця впливає на формування опорно-рухового апарату в дітей, запобігає розвитку захворювань у людей середнього віку та допомагає уникнути загострення проблеми в літніх. Розглянемо рекомендації щодо вибору в разі конкретних захворювань.

Матрац у разі сколіозу

Виріб не має бути надмірно м’яким, оскільки він не в змозі забезпечити належну підтримку хребта, який почав викривлятися. Прогини і нерівності посилять деформацію. Підійде конструкція середньої жорсткості, краще – безпружинна. Ідеальною буде модель з декількох шарів наповнювачів, з ортопедичним ефектом.

Грижа міжхребцевих дисків

Рекомендується придбати двосторонню конструкцію з різними ступенями жорсткості. На м’якій краще спати в разі посилення болю, а на жорсткішій – за нормального самопочуття. Потрібний ефект і розподіл навантаження забезпечують незалежні блоки. Також врахуйте локалізацію грижі та рекомендації лікарів. Спати бажано на боці, злегка зігнувши тіло.

Що вибрати в разі радикуліту

Захворювання пов’язане з гострим болем і обмеженням рухливості в попереку, стегнах. У такому стані дуже важлива хороша точкова підтримка. Основа для сну має бути досить твердою з пом’якшувальним шаром.

Вибирайте пружинний виріб з маркуванням Pocket Spring великої щільності. Система допоможе м’язам максимально розслабитися, основа повторюватиме контури тіла і підлаштовуватиметься під навантаження. Вовняний прошарок вітається, він буде зігрівати хворе місце. Спіть на боці, зігнувши ноги і поклавши одну на іншу. Подушка має бути невисокою.

Запалення сідничного нерва

Ішіас викликає сильний біль, тому важливо зняти напругу з тканин і органів. Підійде матрац середньої жорсткості з пінного матеріалу.

Що вибрати в разі остеохондрозу

Це захворювання проявляється по-різному, тому врахуйте свої відчуття. Однозначно не можна навантажувати пошкоджені диски. Під забороною – вироби із залежним пружинним блоком. Вони створюють ефект гамака. Тіло провалюється, що призводить до компресії та хворобливості м’язів. Літнім людям підійдуть м’які матраци, іншим – середні, в яких наповнювачі чергуються.

Допомога в разі артриту

У людини запалюються суглобові хрящі. Поверхня має бути розділена на 3-7 зон, пружинний блок – незалежний. Анатомічні настилочні шари забезпечують підтримку запаленої ділянки. Рівень м’якості вибирайте з урахуванням того, які суглоби уражені. Лежати краще на боці, поклавши подушку між ніг.

Види наповнювачів матраців

У виробництві ортопедичної продукції використовують різні матеріали та їхні комбінації. Категорія пружинних матраців представлена двома видами: Bonnel і Pocket Spring. У разі болю в спині від першого краще відмовитися. Хоча пружини міцні і пружні, вони не можуть забезпечити збалансовану підтримку, оскільки послідовно з’єднані і тягнуть одна одну під тиском. Частини тіла провалюватимуться. Перекошена основа – не найкращий вибір для захворювань опорно-рухового апарату.

Блок незалежних пружин – це вдосконалена система. Кожен елемент поміщений у незалежний мішечок і по-своєму реагує на тиск. Ортопедичні властивості на порядок вищі, хвильового ефекту немає.

Безпружинна продукція представлена такими наповнювачами:

  • Латекс – натуральна речовина з екстракту соку гевеї. Його обробляють і спінюють, отримуючи м’який на дотик і пружний матеріал. Завдяки губчастій структурі такий прошарок добре вентилюється, не накопичує вологу, в ньому не заводяться мікроорганізми. Має бактерицидні властивості, підтримує оптимальну температуру. Штучний латекс має аналогічні властивості і коштує дешевше природного.
  • Койра – волокна кокосового горіха. Не деформуються, не розсипаються, мають антибактеріальні властивості. Такий шар забезпечує жорсткість і відновлює структуру після зняття навантаження. Для підвищення експлуатаційних властивостей волокнисту койру просочують латексом.
  • Пінополіуретан – матеріал із дрібнопористою структурою. Міцний, пружний, зносостійкий, пропускає повітря і відновлює форму.
  • Memory Foam – еластична піна з ефектом пам’яті. М’яка і комфортна, адаптується під вигини тіла, допомагає розслабитися. Не чинить зайвого тиску і не створює виштовхувального ефекту, “запам’ятовує” силует. Не накопичує пил, підходить алергікам.

Крім того, використовують прошарки повсті, вовни, кінського волоса, а також спанбонду і синтепону. Чергування матеріалів дозволяє створити потрібний ортопедичний ефект.

Що ще врахувати під час вибору ліжка і матраца

Спальні меблі мають підходити за довжиною і шириною, щоб можна було вільно витягатися і перевертатися в пошуках зручної пози. Вибирайте матрац із запасом вагового навантаження. Максимальний тиск на основу тіло чинить у ділянці плечей, таза і стегон.

Занадто жорсткий виріб не може плавно реагувати і викликає зворотний вплив. Під час лежання на такій поверхні хребетний стовп викривлений, м’язи напружені, а кровоносні судини і нервові закінчення перетиснуті. Людина постійно відчуває дискомфорт, бажання перевернутися на інший бік і біль. Віддайте перевагу виробам із помірною жорсткістю. Особливо це важливо для тих, кому за 60.

Якщо шукаєте матрац для пари, обирайте варіант, виходячи з особливостей кожного. Є двоспальні моделі з різними ступенями жорсткості та рівнями допустимого навантаження. Це створить комфортні умови для двох.

Знайти і купити матрац, який підійде саме вам, можна на сайті Світ Матраців. Мережа магазинів представляє широкий асортимент товарів для сну. Продукція сертифікована і продається з гарантією. Отримати замовлення можна в будь-якому куточку України завдяки оперативній доставці. Також діє послуга післяпродажного обслуговування.

Якщо потрібна допомога у виборі, звертайтеся за професійною консультацією до співробітників компанії. Забезпечте собі та близьким здоровий сон зі Світом Матраців.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-06-27 18:36:49

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин