Україна і світ

У Німеччині відкрилася виставка російської трофейної техніки

Офіційне відкриття експозиції відбулось онлайн, організаторів з Києва і Берліна об’єднав Мілітарі Медіа Центр Міністерства оборони України.


У вступному слові пан Енно Ленце подякував Міноборони України, Головнокомандувачу Збройних Сил України, Генеральному штабу ЗС України та всім присутнім:

— Ви зібрали та дослідили зразки, ми лише показуємо їх. Наша експозиція базується на складній роботі українських військових, які ризикують життям, захищаючи свою Батьківщину, ризикували й тоді, коли збирали ці зразки. Ми (Berlin Story Bunker. — Ред.) ті, хто хоче це наочно продемонструвати та розповісти німцям. 

Виставка в німецькому Berlin Story Bunker триватиме до кінця серпня. 

— Серед майже сотні позицій там представлені зразки ворожого спорядження та амуніції, засоби радіоелектронної боротьби окупантів, частини балістичних ракет, БПЛА, розвідувальних та ударних дронів російської федерації. Ворог нелюдяний, безпринципний і дуже жорстокий — ми, українці, це знаємо. Та весь світ має чути і бачити, як російські військові злочинці в порушення правил ведення війни і норм міжнародного гуманітарного права, морського права, статуту ООН та інших міжнародних зобов’язань, порушуючи права людини на тимчасово окупованих територіях, вчиняють військові злочини, намагаючись знищити Україну та її народ, — наголосив тимчасовий виконувач обов’язків заступника начальника Центру досліджень трофейного та перспективного озброєння та військової техніки полковник Олександр Заруба.

Офіцер додав, що це вже третій етап великого турне трофейного озброєння під назвою «Код незламності». Виставка експонувалась у Брюсселі (Бельгія) та в Будапешті (Угорщина). 

Планується, і вже є ряд домовленостей, що до кінця 2024 року наші трофеї побувають у Люксембурзі, Нідерландах, в парламенті Франції у Страсбурзі, у Фінляндії, Швеції, Ірландії, Англії.

Зі свого боку заступник директора — начальник відділу міжнародної співпраці Національного військово-історичного музею України Юрій Біловус наголосив, що представлені на виставці зразки яскраво демонструють різні типи озброєння для завдавання ударів по території України:

— Це уламки Shahed-136, ракет Х-101 та «Кинджал». Саме їх найчастіше застосовує ворог під час масованих ракетних ударів по мирних селах і містах, об’єктах критичної інфраструктури, лікарнях, школах і дитячих садочках, щоб тримати у страху та напрузі цивільне населення. Серед експонатів також є касетні суббоєприпаси, протипіхотні міни. Представлена експозиція інформує громадянське суспільство країн Європейського Союзу щодо відкритої агресії росії проти України, це докази про «непереможність» російської армії та розвінчання цього міфу. Ми хочемо, щоб увесь світ побачив, що там, де ступає нога росіянина, залишається пустка. А український народ, країна бореться за право бути, право існувати, і в цій боротьбі відважні українські солдати тримають перед собою щит, який захищає від російського кривавого чобота Європу і весь цивілізований світ!

Юрій Біловус подякував Berlin Story Bunker, кураторам за їхній внесок в організацію в Берліні першої такої виставки на території Німеччини. 

— Ми б хотіли подякувати Німеччині за матеріально-технічну допомогу, яку вона надає Україні. Зокрема, небо над Києвом прикриває IRIS-T, Patriot, на полі бою дуже добре себе зарекомендував Marder. Ми переконані, що спільними зусиллями це зло може бути зупинене. Окрім цього, маю зауважити, що в організації цих виставок ми знайшли розуміння і повну підтримку з боку Головнокомандувача ЗС України та начальника Генерального штабу ЗС України, — зазначив тимчасовий виконувач обов’язків заступника начальника Центру досліджень трофейного та перспективного озброєння та військової техніки полковник Олександр Заруба.

Довідково: Виставка відбуватиметься у приміщенні Berlin Story Bunker (Schöneberger Str. 23A, 10963 Berlin), починаючи з 27 червня 2024.

Її організував Національний військово-історичний музей України спільно з Центром досліджень трофейного та перспективного озброєння та військової техніки Збройних Сил України за підтримки Міністерства оборони України та Генерального штабу ЗС України. Ініціювали проєкт Некомерційна асоціація «Фундація «Золота Бджола» (Королівство Бельгія) за підтримки закордонних та вітчизняних волонтерських громадських організацій.

У Берліні участь у відкриті взяли представники сторони, яка приймає: військовий журналіст, дослідник військових конфліктів, музейник та волонтера Enno Lenze, музейник, історик, дослідник, куратор виставки «Гітлер, як це могло статись» — Wieland Giebel, Надзвичайний і Представники Посольства України у Федеративній Республіці Німеччина Олексій Макєєв, представники провідних німецьких ЗМІ.

Тимчасова передача експонатів для експозиції відбулась за підтримки Міністра оборони України, Головнокомандувача Збройних Сил України та начальника Генерального штабу Збройних Сил України.

Виставка організована також за підтримки Управління гуманітарного забезпечення Міноборони.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Фото — Андрія Суворова

Джерело: Інформаційне агентство АрміяInform
2024-06-27 17:36:45

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин