Україна і світ

Зеленський закликав лідерів ЄС посилити взаємодію в низці галузей

Фото: Офіс президента

Україна та країни Євросоюзу мають посилити взаємодію за п’ятьма напрямками – військова допомога, ППО та далекобійність, конфіскація активів РФ, енергетика та дипломатія.

Про це заявив президент Володимир Зеленський під час засідання Європейської Ради, яке проходить в Брюсселі.

Історичний вибір Європи

Він подякував лідерам ЄС за те, що в ці “дуже складні для всіх нас, для Європи роки ми зберегли єдність і зробили так, що Європа стала сильнішою”.

Зараз дивляться

– Світ побачив ефективність Європи – побачив нашу здатність знайти правильне рішення в потрібний час, – сказав він.

Глава української держави нагадав, що напередодні ЄС схвалив переговорні рамки для України і переговори про вступ нашої країни вже розпочалися.

Це історичний вибір Європи. Ще раз дякую вам. Я переконаний, що кожна європейська нація, яка поділяє спільні європейські цінності, повинна бути частиною європейської родини. Це стосується України, це стосується Молдови, це стосується народів Балкан. Я впевнений, що прийде час Грузії. І я впевнений, що будуть рішення щодо Білорусі, тому що це також європейська нація, яка в майбутньому повинна бути в об’єднаній Європі, – сказав президент України.

Володимир Зеленський додав, що наразі буде правильно рухатися “від рішення до рішення, не втрачаючи часу”.

– Ми вже провели першу міжурядову конференцію між Україною та ЄС, і ми сподіваємося, що наступні кроки не будуть затягнуті, включаючи офіційну процедуру скринінгу.
процедуру офіційного скринінгу. Україна готова пройти всі необхідні кроки, – сказав він.

Президент України окремо подякував за безпекові домовленості, які були підписані сьогодні з Естонією, Литвою та Євросоюзом, як інституцією.

– І я запрошую всіх в Європі, хто все ще перебуває на узбіччі цієї безпекової роботи, приєднатися до нас, – сказав він.

Подальші кроки ЄС

Український лідер нагадав, що президент РФ Володимир Путін у травні спробував розширити війну, розпочавши новий наступ на сході нашої країни, але завдяки хоробрості українських військових і рішенням партнерів України наступ Росії був зупинений.

– Але цей новий російський наступ довів, що існуючого тиску на Росію за війну недостатньо, – сказав президент.

Відповідно, Зеленський виголосив п’ять пунктів, які стосуються подальших кроків між Україною та партнерами ЄС.

По-перше, він згадав про військову підтримку.

– Артилерія, снаряди, виконання кожної обіцянки важливі не лише з точки зору захисту життів, але й для того, щоб зруйнувати російську ілюзію, що вони чогось досягнуть війною.  Важливим є фінансування – як через Європейський фонд миру, так і на двосторонній основі, – фінансування, яке є своєчасним. А також логістика, щоб кожен оголошений пакет потрапляв на поле бою якнайшвидше, – сказав він.

Другим пунктом глава держави назвав повітряний щит і далекобійність.

– Нам вдається повернути безпеку Харкову, одному з найбільших міст України, безпеку від російських ракет. Це сталося завдяки ліквідації російських пускових установок біля нашого кордону – кожен з вас знає, як це стало можливим. Також ми повинні захистити Харків і кожне інше місто в Україні від російських керованих бомб. Це велика проблема. Наші дальні удари та сучасна протиповітряна оборона є ключем до припинення цього терору. Я дякую кожному з вас, хто допомагає нам у цьому, – сказав він.

Третім пунктом Володимир Зеленський назвав російські активи. Він подякував за рішення, які надають Україні фінансові ресурси із заморожених російських активів.

– Це справедливо, що активи терористичної держави працюють на захист України, яка страждає від російського терору. І всі активи терористичної держави повинні працювати на захист життя, звичайно. Ми повинні знайти правильний спосіб конфіскувати всі ці активи, – сказав він.

Український лідер звернув увагу лідерів ЄС на те, що санкції проти російських олігархів почали зніматися.

– Ми повинні зупинити це і посилити санкції, тому що режим Путіна тримається на таких грошах, – сказав він.

Четверте – це важливий пункт, енергетика, оскільки ближче до зими цей пункт може стати не четвертим, а першим.

– Путін веде тотальну війну проти нашого енергетичного сектору. Наш обов’язок – не дати Росії створити прецедент знищення енергетики цілої нації. Якщо Росії це вдасться, це стане частиною військових доктрин по всьому світу. Енергетика – одна з основ нормального життя людини. Ми робимо все можливе, щоб відновити енергетику і захистити цю генерацію. І нам потрібне значне збільшення імпорту електроенергії з ЄС, а також підтримка обладнанням та іншими ресурсами для захисту і відновлення нашої енергосистеми, – сказав президент.

Останнім, п’ятим пунктом, він назвав дипломатію.

Володимир Зеленський подякував усім присутнім лідерам за участь у Саміті миру, який став очевидним успіхом миротворчих зусиль.

– Ми довели, що світ може об’єднатися, щоб відновити повну ефективність Статуту ООН і повернути мир в Україну. Ще дев’ять учасників підписали підсумкове комюніке Саміту, і ми продовжуємо цю роботу, збираючи нові підписи. Я також запрошую вас долучитися до підготовки другого Саміту миру. Зараз ми організовуємо групи, які працюватимуть над розробкою конкретних планів дій – щоб наблизити справедливе завершення війни – надійно, чесно і надовго. Для цього нам потрібно якомога більше спільних зусиль, – сказав він.

Наприкінці звернення Володимир Зеленський подякував Бельгії за головування в Єврораді і висловив надію на те, що Угорщина, яка наступною буде головувати в Євросоюзі, була такою само ефективним.

Джерело: Офіс президента

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-06-27 18:13:56

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин