Україна і світ

Значення підписання безпекової угоди України з ЄС

Фото: Офіс президента

У Брюсселі президент Володимир Зеленський, очільник Євроради Шарль Мішель і президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн підписали Спільні безпекові зобов’язання між Україною та Європейським Союзом.

Безпекова угода України з ЄС

Урсула фон дер Ляєн зазначила, що в рамках підписаної з Україною угоди про гарантії безпеки ЄС надалі постачатиме зброю та іншу допомогу, яка необхідна ЗСУ для захисту від російських військ.

– Ми зобов’язуємося надавати зброю, військові тренування та допомогу, яка необхідна Україні для захисту від цієї агресивної війни та запобігання будь-яким майбутнім атакам. На нас чекає довгий шлях, – стверджує вона.

Фото: Офіс президента

Як зазначено на сайті Офісу президента, домовленості вперше закріплюють багатосторонні довгострокові зобов’язання всіх 27 країн ЄС надавати Україні широку підтримку в усіх ключових сферах: військовій, фінансовій, гуманітарній і політичній – протягом 10 років.

Зараз дивляться

Згідно з документом, фіксуються довгострокові зобов’язання для підтримки України на шляху до членства та аж до моменту вступу в Євросоюз.

У документі підтверджено готовність всіх країн-членів посилювати санкції ЄС проти РФ, запобігати уникненню обмежень або спроб обійти їх, а також протидіяти кіберзагрозам, забезпечувати вільне судноплавство в Чорному та Азовському морях.

Зокрема, йдеться про відкриття Офісу оборонних інновацій ЄС у Києві, а також співпрацю у галузі оборонних індустрій.

Що включає безпекова угода

Безпекова угода між Україною та ЄС включає:

  • підтримку в €50 млрд, закладені у бюджет ЄС на найближчі чотири роки в рамках програми Ukraine Facility;
  • перший розділ – довгострокове забезпечення військовою технікою, тренування бійців, оборонна реформа, співпраця оборонних індустрій України та ЄС;
  • другий розділ – майбутнє України та громадян в ЄС, розмінування і відбудова, підтримка біженців, збереження і посилення російських санкцій, створення спецтрибуналу для політичної верхівки РФ;
  • окремий розділ – план дій у разі ймовірної агресії в майбутньому, зокрема, термінові консультації, які мають відбутися протягом доби.

Повний текст Спільних безпекових зобов’язань між Україною і Європейським Союзом оприлюднено на сайті Офісу президента.

Радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк зазначив, що будь-які безпекові угоди фіксують терміни, протягом яких Україна має отримати додаткову зброю.

– Вони чітко описують кількість цієї зброї з урахуванням масштабу війни. Є дві складові. Перша – це обсяги зброї, яку треба використовувати. Ми ж бачимо сьогодні, наприклад, на лінії фронту певні чутливі зміни, тому що Україна зменшує дисбаланс снарядів чи далекобійних ракет. Зрозуміло, що цього буде більше, і воно швидше працюватиме на полі бою, – зазначив він.

Фото: Офіс президента

Це впливатиме на перебіг подій на лінії фронту. РФ реагує виключно на силові методи впливу – примусу, переконаний Михайло Подоляк.

– Друга складова – це економіка. У гарантіях безпеки і загалом усіх домовленостей, які вибудовуються між Україною і ЄС, чітко фіксується, що Росія має втрачати більше, нести відповідальність фінансову в більшому обсязі. Ціна війни для Росії має суттєво зростати.

Це можна зробити, наприклад, перебравши всі заморожені активи РФ та відправивши їх на допомогу Україні негайно. Або пропонувати Україні ті чи інші фінансові програми, які виглядатимуть суттєвішими з погляду військового виробництва, – вважає радник керівника Офісу президента.

Україна поступово виходить на фінішну пряму

Політолог, глава правління Центру прикладних політичних досліджень Пента Володимир Фесенко заявив Фактам ICTV, що угода означає закріплення партнерських безпекових відносин з усіма нашими міжнародними партнерами, включаючи і Європейський Союз.

– Україна підписала 17 таких угод, зокрема, з усіма країнами Великої сімки – це дуже важливо, тому що це провідні держави західного та демократичного табору, який підтримує Україну, а тепер подібна безпекова угода з ЄС. Всі ці угоди, крім деяких нюансів, але вони схожі.

По суті вони означають закріплення цієї підтримки, яку наші міжнародні партнери і зараз нам надають. Це підтримка зброєю, боєприпасами, економічна, гуманітарна, реформ України, а також політична. У контексті угоди з ЄС – це важливо через нашу європейську інтеграцію, – наголосив він.

Фото: Офіс президента

Володимир Фесенко зазначив, що безпекова угода з ЄС – це як безпекові “заручини”. Дуже символічно, що це майже співпало за датами з початком переговорів про вступ України в ЄС, звернув увагу політолог.

– Це буде тривалий і багаторічний процес, але це передфінішна стадія. Вона визначальна і дуже відповідальна, яка не гарантує нам вступу в ЄС, але ми вже виходимо поступово на фінішну пряму. Це дуже вагомий етап української та європейської мрії. У нас відбуватиметься не лише політична, економічна, соціальна та правова інтеграція з ЄС, а й безпекова також, – зазначив він.

На думку експерта, дуже важливо, що це будуть взаємопов’язані процеси. Зараз ЄС замислюється над посиленням обороноздатності, зазначив Володимир Фесенко, тож у перспективі Україна може допомогти сформувати нову архітектуру європейської безпеки.

– Наприклад, якщо у разі президентства Трампа будуть послаблені зобов’язання США про підтримку європейських партнерів, тоді Європа має сама себе захищати. Ця угода свідчить про те, що зараз – це про підтримку України, тому що в Європі розуміють, що Україна захищає зараз не лише себе, а й Європу.

Але в перспективі це означає, що так може статися, що ми разом захищатимемо себе. Європа нам допомагатиме, ми допомагатимемо Європі проти можливої російської загрози. Можливо, це початок формування нової архітектури європейської безпеки, – припустив політолог.

Чи вставлятиме палки в колеса Угорщина

Водночас Володимир Фесенко зазначив, що Угорщина може надалі вставляти палки в колеса, щоб перешкоджати Україні. Але він припускає, що це вдасться обійти різноманітними шляхами спільно з європейськими партнерами.

Фото: Офіс президента

– Угорщина нам постійно вставляє палки в колеса – на кожному кроці. Навіть маленький крок, наприклад, виділення прибутків від російських активів – те ж саме. Угорщина намагалася тут блокувати, але це долається у різний спосіб. Як правило, компромісним шляхом, переконаннями, але вдається. Навіть початок переговорів про вступ в ЄС – теж гальмувала Угорщина. Я думаю, що нам потрібно ставитися до спротиву уряду Орбана філософськи, з розумінням, що це постійний процес.

Це як рух складною місцевістю: ти маєш постійно дбати про те, що треба об’їхати яму чи якусь перешкоду. От такий шлях – Угорщина постійно буде для нас перешкодою. Але спільно з європейськими партнерами, я думаю, що нам вдасться подолати. Хоча може бути гальмування, але треба буде шукати додаткові шляхи, засоби, аргументи. Але зараз в принципі вдається долати цей спротив, – зазначив він.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-06-27 20:22:32

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин