Україна і світ

Житловий кодекс України – у Раді готують новий законопроєкт

До Кабміну передані рекомендації щодо нового житлового законодавства в Україні, яке прийде на заміну застарілому кодексу, який втратив актуальність.

Про це розповіла голова комітету Верховної Ради з питань організації держвлади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олена Шуляк.

Житловий кодекс в Україні – необхідність реформ

— На сьогодні ми маємо абсолютно застарілий і неефективний Житловий кодекс, який створювався ще у 1983 році і відтоді жодного разу не змінювався.

Але правила радянських часів, коли житло надавалося безкоштовно, а потім – з 90-х років, приватизувалося, призвели до того, що в Україні у квартирних чергах стоять понад 600 тис. громадян, і ця черга вже багато років не рухається, – зазначила політик.

Шуляк підкреслила, що реформи законодавства спрямовані на створення та запуск ефективних способів забезпечення житлом тих українців, які мають цю потребу.

Зараз дивляться

Новий Житловий кодекс в Україні – принцип реформ

Вона зауважила, що під час створення нового житлового законодавства застосовувалися європейські практики, які вже не один рік допомагають громадянам країн Євросоюзу вирішувати питання із житлоплощею.

— Чим більше механізмів забезпечення житлом буде долучено, тим більше шансів, що це буде дієво. Йдеться не просто про іпотеку, соціальну оренду, лізинг та фінансування будівництва, а про можливість їх поєднання та дотримання чіткого алгоритму. Наприклад, для молодої сім’ї підійде кредитування, а лізинг може бути ефективним в інших випадках, – стверджує Шуляк.

Також, за словами нардепки, новий закон у житловій галузі не просто стане відповіддю на багаторічний запит від українських громадян, а й обов’язкова умова для отримання Україною €50 млрд від ЄС у рамках програми Ukraine Facility.

Так, реєстрація законопроєкту Про основні засади житлової політики в парламенті попередньо очікується вже до кінця літа. А до кінця року ініціатори сподіваються провести його через перше читання у сесійній залі Ради.

— В Україні була спроба поновити Житловий кодекс у 2009 році, але тоді вона провалилася. Цього разу цей процес дуже важливо завершити, – резюмувала Шуляк.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-06-27 21:11:07

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин