Україна і світ

Як захистити персик від морозу: що знадобиться та інструкція

Персик – теплолюбне дерево. Більшість сортів погано переносять температуру нижче за -25°C. Хоча, за словами спеціалістів, дерево може витримати й до 35℃ морозу, проте краще не ризикувати і перед настанням холодів подбати про його захист. Як утеплити дерево персика на зиму і що для цього знадобиться – у матеріалі Фактів ICTV розповів наш постійний експерт з рослин Олексій Колесник.

Що буде, якщо не захистити персик від морозу

Персик ‒ досить тендітне плодове дерево, тож йому важко даються сильні морози.

До того ж, стійкість рослини до холодів залежить від сорту та регіону, де він росте. Так, молоді саджанці менш зимостійкі, ніж багаторічні дерева, що є витривалішими.

Зараз дивляться

– Сильні морози можуть призвести до значного пошкодження або й повної загибелі дерева, – розповідає наш постійний експерт з рослин Олексій Колесник.

Тож про утеплення персиків не варто забувати.

Варто зазначити, що персик боїться не так холодів, як різких стрибків температури. Тож стежте за погодними гойдалками.

Коли утепляти персики на зиму

Так само, як й інші садові дерева, персики також потребують спеціального догляду восени й утеплення на зиму.

Настання перших холодів – період, коли потрібно вкривати персик, особливо якщо йдеться про молодий саджанець.

Зазвичай готувати персики до зими починають тоді, коли з дерева опаде до 90% листя.

Особливості догляду за персиком протягом розвитку рослини

Важливо забезпечити персику добру освітленість і захист від сильних вітрів. Для цього потрібна регулярна обрізка для формування крони й омолодження рослини.

Фото: Pixabay

– Початкову обрізку проводять у перший рік після посадки, а потім щороку навесні, – говорить наш постійний експерт з рослин Олексій Колесник.

Крім того, він закликає господарів видаляти сухі, хворі та пошкоджені гілки. Формуйте крону у вигляді чаші або вази.

Як утеплити дерево персика на зиму

Щоб підготувати персик до настання холодів, відповідальні садівники мульчують ґрунт, утеплюють і білять стовбури дерев. Далі поговоримо про кожну маніпуляцію детальніше.

  • Правильне місце вирощування

Важливим запобіжним заходом є обрання правильного місця висаджування персика. Це здатне захистити плодове дерево від морозів та не потребує додаткових маніпуляцій.

– Правильне місце посадки може добре захистити ваші дерева. Обирайте сонячні, захищені від вітра місця та уникайте низин, де накопичується холодне повітря, – каже наш постійний експерт з рослин Олексій Колесник.

  • Побілка стовбурів

Для того, щоб захистити персик від морозів, радять білити стовбури дерев та обприскувати їх. Це допоможе вберегти рослину від грибкових захворювань. Для цього застосовують бордоську рідину.

Фото: pixabay

До речі, раніше Факти ICTV писали, що таке бордоська суміш та як її приготувати в домашніх умовах.

  • Обгорнути дерево

Утеплити дерево персика на зиму допомагає й мішковина у кілька шарів. Рослина повноцінно дихатиме, не промерзаючи, навіть якщо шкала термометра впаде до -30°С.

Крону теж необхідно захистити, попри те, що це важче. Найчастіше для її укриття застосовують плівку та руберойд. Каркас можна виготовити із металевої сітки.

Найліпшим матеріалом для утеплення персика є щільний папір, агроволокно або старі шпалери. Наш експерт радить утеплювати персик за допомогою спанбонду.

– Безпосередньо перед настанням морозів оберніть стовбур та скелетні гілки білим спанбондом – це допоможе зберегти тепло у дереві та захистити його, – говорить Олексій Колесник.

Спанбонд – це назва технології виробництва нетканого матеріалу з розплаву полімеру у фільєрний спосіб. Він запобігає швидкому висиханню ґрунту, також захищає родючий шар землі від вивітрювання. Спанбонд застосовується у фермерських господарствах боротьби з ерозією ґрунту.

Крім того, спанбонд здатен захистити рослини від злив із градом. Матеріал має високу міцність і надійно оберігає городні та садові культури від будь-яких погодних примх, зокрема морозів.

Ця маніпуляція здатна захистити персик не лише від морозу, а й навесні вберегти від перегріву.

Ґрунт навколо стовбуру персика перед настанням холодів мульчують. Для цього насипають деревну стружку, тирсу або подрібнену солому, листя, хвойний лапник чи лушпиння від соняшнику.

– А мульчування ґрунту тирсою чи соломою навколо захистить кореневу систему, – розповідає постійний експерт з рослин Олексій Колесник.

Як утеплити дерево персика на зиму: поради для молодої рослини

Якщо персик ще досить молодий, перед приходом холодів, його крону радять пригнути до землі. Так укривати персик буде не надто важко. Проте не потрібно це робити, коли температура вже мінусова – такі дії здатні пошкодити дерево.

Необхідно вибрати, в який бік найкраще нахилити дерево, а після цього забити кілочки й до них прив’язати мотузку. Дрібні гілки зв’язують у пучок і кріплять до головної гілки. Старі та зламані частини персика взагалі відрізають. Місця зрізів замазують садовим варом.

Як захистити персик від морозу: важливі нюанси

Процедуру проводять лише тоді, коли встановлюється суха погода, навіть морозна. В іншому разі підвищена вологість у тирсі та мульчі стане сприятливою умовою для появи гризунів і грибка.

Як і деякі інші садові дерева, персики перед зимою необхідно інтенсивно полити.

Перед тим як підготувати до зими персикове дерево, варто провести низку профілактичних заходів. Слід трохи перекопати землю біля стовбура дерева. Це потрібно робити обережно, щоб не пошкодити коріння.

До речі, інколи персики потерпають від кучерявості, що може призвести до загибелі дерева. Чим обробити персик від цього грибкового захворювання, читайте у матеріалі Фактів ICTV.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-07-21 11:07:07