Україна і світ

Інфекції сечовивідних шляхів стрімко поширюються у світі, одна з причин – наш раціон


Учені Каліфорнійського університету в Сан-Франциско та Університету Джорджа Вашингтона провели дослідження, які довели – вживання м’яса, не тільки червоного, може сприяти потраплянню в організм бактерій, які викликають інфекції сечовивідних шляхів (ІСШ), зокрема кишкову паличку.

Винуватець – м’ясо

ІСШ є одними з найпоширеніших інфекцій у всьому світі, вони вражають від 50% до 60%  жінок у певний момент їхнього життя, і, схоже, цифри продовжують зростати.

За даними нещодавніх досліджень, у період з 1990 по 2019 рік кількість захворювань сечовивідних шляхів зросла на понад 68%.

Зараз дивляться

Ще більш тривожним є те, що бактерії, які викликають ІСШ, стають стійкішими до антибіотиків, які використовуються для їх знищення. А це вже робить ІСШ більш небезпечними, ніж будь-коли.

– Вживання м’яса, інтенсивно обробленого антибіотиками, може сприяти зростанню рівня резистентності до антибіотиків у людини, що його споживає, – стверджує урологиня Мішель Ван Куйкен.

Антибіотики і бактерії, які їх не бояться

Крім того, дослідження показали, що від 30% до 70% м’ясних продуктів заражені кишковою паличкою. Хоча бактерії, як правило, знищуються під час процесу приготування, недостатньо оброблені продукти можуть легко призвести до контакту кишкової палички з їжею.

Дослідження 2023 року показало, що заражене м’ясо, особливо сира курка та індичка, щороку спричиняє приблизно півмільйона ІСШ у США.

– Скоро у нас не залищиться можливостей для лікування інфекцій сечового міхура, нирок і уросепсису, — сказала головна медична офіцерка Центру антибіотикорезистентності Школи громадської охорони здоров’я Інституту Мілкена Сінді Лю.

Щоб пом’якшити зростання стійкої до антибіотиків кишкової палички, дослідники рекомендують виробникам м’яса щепити тварин проти найнебезпечніших штамів, щоб запобігти потраплянню бактерій у харчовий ланцюг і уникнути надмірного використання антибіотиків.

Симптоми інфекцій сечовивідних шляхів

Симптоми ІСШ включають:

  • гостру потребу в сечовипусканні;
  • відчуття печіння під час сечовипускання;
  • тиск або біль у нижній частині живота або в ділянці тазу;
  • каламутну або з кров’ю сечу та сечу з різким запахом.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

ІСШ в 30 разів частіше зустрічаються серед жінок. До груп ризику можна віднести літніх жінок, сексуально активну молодь, а також прихильників кето-дієт.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-06 10:32:37