Україна і світ

Якщо РФ доб’ється успіху в Україні, то весь світ буде залучений у війну – Пінчук

Фото: Getty Images

Західні демократичні держави діють за логікою, що від росту військової підтримки, яка надається Україні, залежить ріст ризиків ескалації між Росією та Заходом.

Втім, цей підхід є хибним, оскільки недостатня підтримка України збільшує шанси на перемогу Росії, після чого відбудеться глобальна ескалація.

З таким поглядом виступив бізнесмен і філантроп Віктор Пінчук під час форуму Ялтинської Європейської Стратегії (YES), організатором якого є.

Підтримка України та ризики ескалації у війні

– Якщо Росія доб’ється успіху в Україні – Китай, Північна Корея та Іран, найімовірніше, виступлять проти Тайваню, Південної Кореї та Ізраїлю. Весь світ буде залучений у війну, – заявив він.

Пінчук наголосив, що за позитивними оцінками Україна має щонайбільше 30-35% від того озброєння, яке їй необхідне.

Він додав, що сьогодні логіка є такою: що більшою є військова допомога Україні, то більшими є шанси на перемогу України. Відповідно, це зменшує ризик глобальної ескалації чи воєнного конфлікту між НАТО і РФ. Зокрема, бізнесмен вказав, що це також прибирає ризик глобального “ефекту доміно”, в рамках якого у світі зросте кількість війн, зокрема, залучення у них демократичних країн.

Пінчук вказав, що логіка про ризик ескалації, який залежить від підтримки України, є успіхом для пропаганди РФ, а також тих маніпуляцій та інформаційних війн, які реалізує Кремль.

Бізнесмен зауважив, що наразі залишається чимало людей, які вважають, що, якщо Україна програє, це буде дуже погано, але тоді Росія зупиниться, і Україну можна буде звільнити пізніше. Втім у такому випадку, продовжив він, до Європи ринуть мільйони мігрантів, а в Україні будуть масові злочини подібні до тих, що були в Бучі.

– І невже ви думаєте, що Європейський Союз зможе вижити, якщо допустить це? Невже ви вірите, що Захід зможе мирно існувати з таким сусідом? – риторично спитав Пінчук.

Український бізнесмен додав, що сьогодні є надія на те, що логіку окремих західних політиків вдасться змінити зі стану самостримування, на стан рішучості.

Це єдина логіка і мова, яка буде зрозуміла нашому ворогу, – додав Пінчук.

Участь України та ЄС у війні з Росією

Організатор конференції YES навів слова американського історика Тімоті Снайдера про те, що “це дивна світова війна, коли воює тільки одна нація”. Він також спитав у авдиторії, чому на Заході вважають, що мають розкіш заявити про те, що вони, мовляв, не хочуть брати участь у цій війні.

– Пригадується дуже гіркий анекдот, який любила розповідати єврейська інтелігенція в 1970-х роках. Одного дня було зроблено оголошення: завтра о восьмій ранку на залізничному вокзалі на пʼятій колії повинні зібратися всі євреї та всі велосипедисти. Кожна людина, яка чула цей анекдот, питала – а до чого тут велосипедисти? Представники єврейської інтелігенції, посміхаючись, перепитували – а чому євреї?

Під час цієї війни, коли я чую заяви деяких західних лідерів, згадую цей анекдот. І проєктую його на реальність. Наприклад, у Брюсселі роблять оголошення: на захист свободи і європейських цінностей завтра о восьмій ранку на залізничній станції на пʼятій колії мають зібратися всі українці та всі громадяни ЄС. Боюся, що реакція буде — чому саме європейці? – сказав він.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Він закликав західних політиків, які не хочуть брати участь у війні та віддавати життя своїх громадян, хоча б надати Україні необхідну кількість зброї, при чому так швидко, як це фізично можливо, без усіляких обмежень і меж. Водночас паралельно з цим на Заході мають сприймати українські життя так само цінно, як і життя своїх громадян.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-15 23:40:22