Україна і світ

Викрадені ікони, повішені діти та розстріляний поїзд: фейки про Курщину, якими кремль лякає своїх громадян

Колаж Сергія Поліщука / АрміяInform

Росіяни недолуго намагаються звинуватити Збройні Сили України в мародерстві та військових злочинах на Курщині.

У серпні на z-каналах з’явилися скріншоти оголошень, буцімто розміщених на сервісі OLX. На них зображені православні ікони, котрі, як стверджується, вивезли українські військові з курської області.

Найпоширеніша добірка, яку публікують Telegram-помийки, налічує п’ять нібито вкрадених ікон.

Естонський ресурс provereno.media знайшов оригінали цих зображень. Як виявилося, ікони походять з Конотопа, Запоріжжя, Києва, Кременчука та Львівщини. Об’єднує всі фейкові зображення одна технічна деталь: у верхньому рядку вказано розташування Курська область і Курськ. Але всі, хто користується українським сервісом OLX, знають, що там можна вибрати тільки українські регіони. Під літерою К на сайті представлені Київська та Кіровоградська області, а також Крим (АРК).

Мета поширення цього фейку очевидна звинуватити ЗСУ в мародерстві. АрміяInform уже писала про тактику «віддзеркалення», яку російські пропагандисти активно використовують, розповідаючи про Курщину. Так вони намагаються звинуватити Україну у військових злочинах, що схожі на ті, які вчиняли росіяни 2022 року в Бучі, Маріуполі, Ізюмі та інших українських містах і селах.

Останнім часом пропагандисти жахають своїх громадян особливо жорстокими «підрозділами ЗСУ, що формуються з грузинських, польських, французьких та американських найманців», які «повісили 8 дітей у сараї», або що «Командування ЗСУ під час атаки на Курську область наказало розстріляти пасажирський поїзд».

В Україні і на Заході подібна брехня вже не працює, адже чимало представників іноземних, впливових і по-справжньому незалежних ЗМІ вже побували на зайнятій ЗСУ території Курської області.

У своїх репортажах закордонні медійники заявляють, що не побачили слідів «звірств» як до російських полонених, так і до мирних жителів саме тому Москва так нервує з приводу непідконтрольних ЗМІ на непідконтрольній їй території.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Крім того, саме кремль відмовився надати гуманітарний коридор для евакуації цивільних з території Курщини, яку контролюють ЗСУ. Тому багато запитань до путіна і його управлінської вертикалі виникає вже і на самій росії. Адже кремлівський диктатор використовує громадян рф на війні лише як витратний матеріал.

Джерело: Інформаційне агентство АрміяInform
2024-09-16 06:00:59