Україна і світ

Чехія не повертатиме чоловіків в Україну примусово – посол

Чехія не буде примусово повертати в Україну чоловіків, зокрема й тих, хто вже призовного віку. 

Про це повідомив посол України в Чехії Василь Зварич у коментарі Радіо Свобода.

Чехія не планує примусово повертати чоловіків в Україну

– Я скажу і заспокою всіх, що тут не йдеться про якісь примусові заходи щодо повернення українців в Україну – тих, особливо, які мобілізаційного віку. Звичайно, мотивація – це свідомість кожного громадянина України, – сказав посол. 

Зараз дивляться

Також він додав, що, на думку Чехії, всі громадяни України незалежно від місця проживання мають один обов’язок перед країною – захищати її.  

Зварич зауважив, що це є вибором кожного громадянина, який з певних причин опинився за межами України.

Він вважає, що завдання держави – створити всі умови для повернення тим громадянам, які хочуть захищати свою державу в Україні.

За даним МВС Чехії, в країні постійно або тимчасово проживають 253 тисячі українських чоловіків. Серед них понад 95 тисяч  – це ті, хто перебуває в Чехії за візою тимчасового захисту і у віці від 18 до 65 років. 

Нагадаємо, що раніше міністр закордонних справ Чехії Ян Ліпавський заявив, що у Чехії не підтримують українських чоловіків, які намагаються уникнути мобілізації. 

Ліпавський пояснив, що розуміє проблему виїзду українських чоловіків призовного віку.  

– Чехія давно підтримує українських біженців, і ми вітаємо їх на своїй території. Але не тих, хто намагається уникнути законного обов’язку, – наголосив очільник МЗС. 

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Фото: Посольство України в Чехії

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-06 10:39:52