Україна і світ

США планують забезпечити Україні сильну позицію в разі переговорів з РФ – Кірбі

Фото: Getty Images

Сполучені Штати Америки планують допомогти Україні посилити свої позиції перед початком ймовірних переговорів з РФ щодо закінчення війни, якщо вони відбудуться. 

Про це заявив координатор зі стратегічних комунікацій Ради національної безпеки США Джон Кірбі.

Білий дім про план щодо завершення війни в Україні

У відповідь на прохання журналістів прокоментувати план завершення війни, який президент Зеленський анонсував 5 вересня, Джон Кірбі відповів, що президент України має сам розповідали про деталі цього плану.

Зараз дивляться

Натомість за його словами, завдання США – забезпечити Україні сильну позицію під час ймовірних переговорів з країною-агресоркою.

Кірбі наголосив, що якщо повномасштабна війна РФ проти України закінчиться шляхом якихось переговорів, то США хочуть переконатися, що президент Зеленський перебуває в найкращій позиції для ухвалення рішень щодо того, як виглядатимуть ці переговори.  

– Тож саме на цьому ми зараз зосереджені. Ми повністю зосереджені на тому, щоб забезпечити Україну всім необхідним для самооборони, і поставити її в позицію сили – якщо і коли відбудуться переговори, – сказав Кірбі. 

Також він додав, що в межах цих зусиль очільник Міноборони США Ллойд Остін поїхав до авіабази Рамштайн у Німеччині на 24 засідання Контактної групи з питань оборони України.  

За словами координатор зі стратегічних комунікацій Ради нацбезпеки США, під час цього засідання партнери по коаліції знову переглянуть продовження підтримки України. 

Крім того, Кірбі нагадав, що Сполучені Штати вже надавали допомогу Україні у просуванні її мирної ініціативи, і вона отримала чималу міжнародну підтримку.

Детальний план завершення війни в Україні

Нагадаємо, що раніше президент України Володимир Зеленський заявив, що спільно з партнерами Україна підготує до розгляду на другому Саміті миру детальний план завершення війни.  

Однак він наголосив, що там обов’язково мають бути присутні представники Росії. 

Президент Зеленський зазначив, що чим більше країн долучиться, тим більше країн глибоко розумітимуть детально цей план. 

Глава держави зауважив, що розуміє, що без російської сторони закінчити цю війну дипломатично дуже складно.  

– І це нам зрозуміло. І всі країни нас просили, щоб на другому Саміті представники Росії були. Ми сказали: ми не проти, ми все розуміємо, давайте підготуємо план і покличемо їх, – сказав Зеленський.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джерело: Білий дім

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-06 09:36:39