Україна і світ

Будь сильним. Тримайся, ти впораєшся: психологи пояснили, чому подібні фрази не працюють


Експерти популярного онлайн-ресурсу Психологічна підтримка розповіли, чому доволі поширені фрази підтримки на кшталт “Будь сильним!” не працюють і як реально допомогти людині у скрутній ситуації.

Більше шкоди, ніж користі

Фраза “Тримайся, ти впораєшся!” стала своєрідним кліше, яке ми часто чуємо в моменти життєвих труднощів. Людину начебто намагаються підтримувати, проте подібні підбадьорювання приносять більше шкоди, ніж користі.

– Адже не враховується глибина переживань людини, їй не залишають права на слабкість і не пропонують конкретних шляхів розв’язання проблеми, – кажуть експерти.

Право на негативні емоції

За словами психологів, важливо розуміти: людина, яка опинилася в складних умовах або переживає щось важке і страшне, може не витримувати, не справлятися і не бути сильною.

Зараз дивляться

Людина має право на негативні емоції. І це нормально, адже ми всі живі істоти з почуттями. Спроби бути сильним і посміхатися, ховаючи свої переживання, – це шлях у нікуди.

Дати волю почуттям

Справлятися з травмою означає дозволяти собі відчувати все, що відчувається, і робити те, що необхідно в цей момент: плакати, боятися, просити про допомогу або навіть нічого не робити в дні, коли зовсім безсилі.

– Єдиною справжньою ознакою того, що людина впоралася, є те, що вона має почуття і продовжує жити далі, – зазначають фахівці.

За їхніми словами, якщо в процесі перебування у скрутній ситуації людина даватиме волю своїм почуттям, то потім може й не знадобитися терапія та інші заходи травмотерапії.

Як допомогти людині у важкій ситуації

Насамперед потрібно бути поруч, слухати, підтримувати, але не намагатися змусити когось бути сильним, коли вони цього не відчувають. Кожен переживає травму по-своєму. Важливо – бути уважними, співчутливими та готовими підтримати, коли це потрібно, резюмують експерти.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джерело: Психологічна підтримка

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-06 09:37:05