Україна і світ

Працюють на ГРУ: США звинуватили хакерів із РФ у кібератаці на держоргани України

Фото: Depositphotos

Мін’юст США звинуватив шістьох російських хакерів, п’ятеро з яких є офіцерами ГРУ, у кібератаках на комп’ютерні системи уряду України перед повномасштабним вторгненням РФ.

На сайті американського Міністерства юстиції 5 вересня оприлюднили відповідний обвинувальний акт.

Кібератака РФ на держоргани України перед повномасштабним вторгненням

Усіх звинувачують у змові з метою хакерського злому, вилученні даних, у поширенні вкраденої інформації зі зламаних комп’ютерних систем українського уряду.

Зараз дивляться

Мета цієї кібератаки – посіяти паніку серед громадян України щодо безпеки їхніх державних систем та персональних даних.

П’ятеро обвинувачених – офіцери військової частини 29155 Головного управління Генштабу ЗС РФ (відомого як ГРУ), які працювали над кіберопераціями:

  • полковник, командир відділу кібероперацій Юрій Денисов;
  • лейтенант Владислав Боровков;
  • лейтенант Денис Денисенко;
  • лейтенант Дмитро Голошубов;
  • лейтенант Микола Корчагін.

А шостий підозрюваний (цивільна особа) – це хакер Амін Стігал.

– Кампанія ГРУ WhisperGate, зокрема спрямована на українську критично важливу інфраструктуру та держсистеми, що не мають військового значення, є символом ігнорування Росією невинного цивільного населення під час несправедливого вторгнення, – сказав помічник генпрокурора Метью Олсен з відділу національної безпеки.

Раніше влада США оголосила винагороду у $10 млн за інформацію про місцеперебування підозрюваних або про їхню зловмисну кіберактивність.

Згідно з судовими документами, 13 січня 2022 року обвинувачені скористалися послугами американської компанії для розповсюдження на комп’ютерних системах десятків українських державних установ зловмисного ПО, відомого як WhisperGate.

Це програмне забезпечення навправді було кіберзброєю, призначеною для повного знищення цільового комп’ютера та пов’язаних з ним даних.

У ніч з 13 на 14 січня 2022 року  близько 70 сайтів державних органів вразили хакерської атаки. Не працювали офіційні сайти Міносвіти, МЗС, МВС, Мінспорту, Міненерго, Мінагрополітики, АМКУ (та його міжобласних територіальних відділень), Держслужби з надзвичайних ситуацій, Кабміну та портал Дія.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

В СБУ тоді запевнили, що контент сайтів змінено не було, а витоку персональних даних не відбулося.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-06 11:19:31