Україна і світ

Чи постане Путін перед судом у Гаазі: прокурор МКС оцінив перспективи

Фото: Getty Images

Прокурор Міжнародного кримінального суду (МКС) Карім Хан висловився про перспективи постати перед судом російського диктатора Володимира Путіна.

Крім того, він заявив, що Монголії доведеться пояснити ігнорування ордеру МКС. Про це Карім Хан сказав у подкасті BBC.

Які перспективи арешту Путіна

Карім Хан розповів, що українська сторона просила його провести розслідування через дії Росії ще у 2021 році під час зустрічі з генпрокурором України.

Зараз дивляться

За словами Хана, тоді в нього не було ресурсів, а ще було багато інших обов’язків, адже він незадовго до поїздки вступив на посаду прокурора МКС. Крім того, сказав прокурор, він не вірив, що Путін зважиться на повномасштабне вторгнення в Україну.

— Але коли вони це зробили, я вирішив, що все цілком очевидно, і ми повинні розпочати розслідування. Я був на місці подій, і коли ти чуєш історії, свідчення, бачиш руйнування, чуєш висловлювання різних людей, включно з висловлюваннями Володимира Путіна і Львової-Бєлової, застосувати всю суворість закону було нескладно, – сказав Хан.

Щодо поїздки Путіна до Монголії він заявив, що Улан-Батору доведеться пояснити, чому було проігноровано ордер МКС і країна не арештувала Путіна.

— Переговорний процес на рівні суду ведеться. Судді можуть дати свої рекомендації, якщо буде виявлено відсутність співпраці, але я не хочу нічого прогнозувати, тому що зараз це питання вирішують між суддями та урядом Монголії, – сказав він.

Також у Хана запитали, чи вірить він, що одного дня Путін опиниться на лаві підсудних у Гаазі. Тоді прокурор МКС нагадав приклад Югославії.

За його словами, люди сміялися, коли трибунал вимагав ордерів на арешт Радована Караджича та Ратко Младича, не кажучи вже про Слобода Мілошевича.

— Як показала історія, ці люди, що володіли в минулому великою владою в своїй країні та регіоні, у підсумку опинилися на лаві підсудних. Є приклади, які показують, що якщо хтось робить, що заманеться, користуючись владою, не обмеженою вищою відповідальністю, його простір для маневру звужується, – каже Карім Хан.

Нагадаємо, Монголія ратифікувала Римський статут та є членом МКС, який у березні минулого року видав міжнародний ордер на арешт Путіна за воєнні злочини, пов’язані з депортацією і переміщенням дітей з тимчасово окупованих територій України до Росії.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Будь-який член МКС, який ратифікував Римський статут, зобов’язаний діяти на підставі ордерів суду, але Монголія цього не зробила.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-06 09:59:36