Україна і світ

Хто першим визнав незалежність України у 1991 році: перелік країн

Фото: Pixabay

24 серпня Україна святкуватиме 33-тю річницю проголошення незалежності. Але зараз Україна змушена проходити нові випробування через напад Росії, доводячи своє право на незалежність.

Факти ICTV дізнавалися, яка країна першою визнала незалежність України.

Хто першим визнав незалежність України

Першою країною, яка визнала українську незалежність після розпаду Радянського Союзу, була Польща. Це сталося 2 грудня 1991 року, наступного дня після проведення Всеукраїнського референдуму, на якому абсолютна більшість населення підтримала Акт проголошення незалежності України.

Зараз дивляться

У Варшаві, на екстреному засіданні уряду на чолі з Яном Білецьким, було ухвалено рішення про визнання незалежності України. А працівники міністерства терміново поїхали до польського консульства, щоб набрати текст дипломатичної ноти.

Польща була однією з перших країн, яка підтримала прагнення українського народу до самостійності та висловила солідарність із ним у боротьбі за незалежність.

Це стало важливим кроком на шляху до міжнародного визнання України як суверенної держави. Підтримка її незалежності стала основою для розвитку міцних двосторонніх відносин між Україною і Польщею.

Інші країни, які першими визнали незалежність України

У перші тижні після референдуму до Польщі приєдналися Угорщина, країни Балтії, а також Болгарія, Чехословаччина, Швеція, Ізраїль і Швейцарія.

Одразу після Польщі незалежність підтримали:

  • Канада
  • Латвія
  • Литва
  • Угорщина

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Кульмінацією цього процесу стало визнання США 25 грудня 1991 року. Після цього Україну почали визнавати одна за одною практично всі впливові держави світу, а до кінця січня 1992 року кількість країн, що підтримали незалежність України, перевищила 90, включно з усіма країнами НАТО та ЄС.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-23 18:02:58