Україна і світ

F-16 у небі побільшає: Умєров про підготовку українських пілотів у Румунії

Фото: Офіс президента

В українському небі побільшає винищувачів F-16, група наших пілотів уже проходить підготовку у Румунії.

Про це за підсумками телефонної розмови зі своїм румунським колегою Анджелом Тілваром повідомив міністр оборони України Рустем Умєров.

– Ключова тема – посилення захисту українського неба від російських ракет та дронів. Незабаром Україна отримає від румунських партнерів нову систему протиповітряної оборони Patriot. F-16 в українському небі теж побільшає: група наших пілотів уже проходить підготовку у Румунії, – написав він у Х.

Крім того, Умеров подякував Румунії за підтримку та зміцнення української ППО.

– Домовилися продовжувати співпрацю. Планую свій візит до Румунії, – поінформував він.

Румунія готує українських пілотів на F-16

На сайті Міноборони Румунії за результатами розмови двох міністрів зазначили, що також обговорювалися зусилля Румунії щодо підтримки ЗСУ на двосторонній основі та ефективна координація багатонаціональних проєктів допомоги, учасником яких є Румунія.

– Міністр оборони Румунії також повідомив, що Румунія продовжуватиме зберігати прихильність до зусиль з підтримки України у рамках координації Контактної групи по Україні, підтвердивши у зв’язку з цим, як було встановлено з самого початку ініціативи, готовність Румунії надати умови українським пілотам для початку практичної підготовки в Європейському навчальному центрі F-16 у Фетешті, – йдеться у повідомленні.

Крім того, Тілвар підтвердив тверду відданість Румунії продовжувати надавати підтримку Україні, у тому числі в галузі навчання у рамках UMAM та операції INTERFLEX під керівництвом Великої Британії.

Крім того, міністри обмінялися думками щодо ситуації з безпекою у Чорноморському регіоні у контексті агресивної війни Росії проти України. Тілвар підтвердив своє рішуче засудження необґрунтованих російських атак, які серйозно суперечать нормам міжнародного права.

– На жаль, внаслідок агресивних дій РФ Чорне море перестало бути зоною співробітництва, а перетворилося на театр воєнних дій.

Румунія рішуче засуджує неспровоковану і незаконну агресію Росії проти українського народу, зокрема, напади на українське населення та цивільну інфраструктуру, – заявив міністр.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Нагадаємо, що 3 вересня нижня палата парламенту Румунії схвалила законопроєкт, який дозволяє передати Україні системи протиракетної оборони Patriot.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-12 19:02:43