Україна і світ

Норвегія виявила радіаційне забруднення біля кордону з РФ: що відомо

Фото: УНІАН

На початку вересня норвезьке агентство з радіаційної та ядерної безпеки (DSA) зафіксувало ізотопи радіоактивного цезію-137 на двох станціях біля кордону з Росією. Походження радіоактивного забруднення поки невідоме.

Про це повідомляє The Barents Observer.

Радіоактивне забруднення на кордоні Норвегії з РФ: що відомо

Радіоактивний цезій-137 з’явився в пробах двох станцій радіаційного спостереження Норвегії – Векшеф’єлль (між 9 і 12 вересня) і Сванховд (9-16 вересня).

Він утворюється як продукт ділення під час роботи ядерного реактора, зазначає видання.

Представник Норвезького агентства з радіаційної та ядерної безпеки Бредо Мюллер підкреслив, що концентрація цезію-137 вища за норму, але не становить ризику для людей або навколишнього середовища.

Він додав, що DSA проведе більше аналізів протягом наступних кількох днів, але там очікують, що вони покажуть ті ж результати.

За даними The Barents Observer, інші станції радіаційного спостереження на півночі Норвегії чи у фінській Лапландії за останній тиждень не виявили цезію-137.

Журналісти пишуть, що цей ізотоп утворюється як продукт поділу під час роботи ядерного реактора, тому одним із його джерел можуть бути російські підводні човни та криголами в Баренцевому морі, які використовують ядерні реактори.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Іншим джерелом, припускає Мюллер з Норвезького агентства з радіаційної та ядерної безпеки, можуть бути лісові пожежі: коли горять старі дерева, радіоактивні елементи, що залишились після аварії на Чорнобильській АЕС, можуть підніматися в повітря і розноситися вітром.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-17 21:25:19