Україна і світ

Офіційно РФ депортувала 19 тис. дітей, але цифра значно більша – Лубінець

Фото: УНІАН

За офіційними даними Росія незаконно депортувала понад 19 тис. українських дітей, проте насправді ніхто не знає реальної можливої ​​цифри і встановити її неможливо, допоки не буде дієвого офіційного механізму отримання такої інформації з боку РФ.

Про це повідомив уповноважений Верховної Ради по правах людини Дмитро Лубінець на 4-му Саміті перших леді та джентльменів у четвер, 12 вересня.

Що відомо про депортованих Росією дітей

– Я називаю цифру 19 тис. 546 українських дітей з посиланням на спеціально створений вебпортал Діти війни. Там ця цифра офіційно вказана. Щодо можливої ​​реальної цифри, насправді її не знає ніхто, – сказав омбудсмен.

Він додав, що, за наявними даними, у серпні РФ відправила з тимчасової окупованої частини Херсонської області понад тисячу українських дітей на т.зв. “оздоровлення” до російського регіону Кабардино-Балкарія, і не відомо, скільки їх повернуться звідти.

– Тому скільки може встановити ця цифра насправді не знає ніхто, доки у нас не буде дієвого офіційного механізму отримання такої інформації з боку РФ. Це мають робити міжнародні організації, ООН, Міжнародний комітет Червоного Хреста. Я використав усі ці можливості, звертався безпосередньо до Верховного комісара, до комісара у справах біженців, безпосередньо в ООН, – зазначив Лубінець.

Нагадаємо, нещодавно Сейм Польщі проголосував постанову про засудження масового викрадення Росією українських дітей.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Резолюцію У справі засудження викрадення українських дітей символічними оплесками стоячи підтримали усі депутати Сейму, які були присутні у сесійній залі.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-12 19:17:04