Львівський портал

У Львові при Академії мистецтв відкриють школу реставрації

У Львівській національній академії мистецтв відкриють школу реставрації, що працюватиме за європейськими стандартами, а випускники отримуватимуть сертифікати державного зразка. Про це Львівському порталу повідомили у пресслужбі Львівської міської ради.

Перший в Україні пілотний проєкт із запровадження неформального навчання для ремісників-реставраторів виробів з дерева, металу та декоративних штукатурок і ліпнини втілюватиметься за фінансового сприяння німецького Фонду ім. Ебергарда Шьока і за підтримки ЮНЕСКО. Відповідну угоду про співпрацю підписали сьогодні, 12 вересня, директор відділу партнерств Бюро стратегічного планування ЮНЕСКО Жюльєн Пелло, директор Фонду ім. Ебергарда Шьока Петер Мьоллер та ректор Львівської національної академії мистецтв Василь Косів.

Як пояснюють у Львівській міській раді, підготовка кваліфікованих фахівців для реставрації архітектури зараз, в час війни, в Україні стала особливо актуальною. Адже, попри те, що в деяких закладах вищої освіти готують реставраторів на рівні бакалаврату та магістратури, в Україні немає спеціалізованих освітніх програм, спрямованих на підготовку реставраторів архітектурних елементів, зокрема виробів з дерева, металевих конструкцій, декоративних штукатурок і ліпних виробів. Також в українській системі освіти поки відсутні спеціалізовані програми професійного та технічного навчання, перепідготовки чи підвищення кваліфікації для цієї категорії фахівців на 6-му і 7-му рівнях Європейської рамки кваліфікацій. У фаховому середовищі часто звучать заклики про необхідність розробити відповідні освітні програми неформальної освіти, які б ефективно доповнювали існуючу ступеневу освіту, забезпечували доступ до професійного навчання та підвищення кваліфікації реставраторів, а також узгоджувалися з вимогами до професійних кваліфікацій, які присвоюються у державах-членах Європейського Союзу. Відтак, пілотний проєкт дасть змогу запровадити у львівському виші неформальне професійне навчання, що узгоджується з 6-м рівнем Європейської рамки кваліфікацій.

«Проєкт має два важливі аспекти. Перше – це безпосередня підготовка фахівців з реставрації дерева, металу та ліпнини. Ми розуміємо, який це великий ринок праці по всій Україні, в тому числі в контексті війни. Друге – це перший в Україні проєкт неформальної освіти 2-річної програми підготовки реставраторів з видачею сертифікатів, що визнаватимуться державою.

Бо тепер ситуація така, що людина або має диплом магістра і всі так би мовити найвищі титули та допускається до роботи, або ж працює самочинно. Водночас, навіть найбільш фаховому дипломованому реставратору потрібні майстри, яких можна допустити до робіт з конкретним вікном, решіткою, ліпниною на фасаді чи в інтер’єрі. І ця потреба вимірюється сотнями фахівців, яких ніде немає, яких ніхто не готує. Це та прогалина, яку ми якраз заповнимо», – наголосив  ректор Львівської національної академії мистецтв Василь Косів.

Загалом, пілотний проєкт розрахований на 4 роки з можливістю його продовження. Планується, що навчальний процес стартує з наступного року. До цього часу потрібно облаштувати майстерні, зокрема закупити станки та інше обладнання. Всі фінансові витрати бере на себе Фонд ім. Ебергарда Шьока. Також Фонд оплачуватиме роботу німецьких фахівців, які теж проводитимуть навчання.

«Цей проєкт поєднує минуле з майбутнім. Щоб мати хороше майбутнє, ми маємо знати своє минуле та шанувати позитивні досвіди.  Для Львова, що є частиною спадщини ЮНЕСКО, це дуже важливий момент. Львів має прекрасні пам’ятки, за якими треба доглядати, реставрувати. Тому потрібні хороші фахівці – архітектори, реставратори, які радять, консультують. Але потрібні і реставратори-ремісники, які безпосередньо працюють на об’єктах. І власне таких реставраторів-ремісників ми хочемо навчати. навчати. В нас в Україні, зокрема, у Львові є проєкти, де ми навчаємо  ремісників різних спеціальностей. Але ремісників-реставраторів ми ще не навчали. Йдеться про людей, які мають досвід в ремісничій сфері, можливо в реставраційній, але які не мають відповідної освіти. Тапер такі люди зможуть пройти навчання та отримати відповідний документ про освіту»,– зазначив директор Фонду ім. Ебергарда Шьока Петер Мьоллер.

Також важливо, що розроблені та апробовані навчальні модулі для підготовки ремісників-реставраторів, що відповідатимуть європейським стандартам, планують поширити і в інших закладах освіти.

«Це важливий пілотний проєкт, який ми радо разом розвиватимемо та реалізовуватимемо як перший крок до ширшої підтримки розвитку навичок в Україні. Ми розуміємо, наскільки навчання та перекваліфікація сьогодні є ключовими для підготовки до відновлення та реконструкції країни. Тому навчання реставраторів виробів з дерева, металевих конструкцій, декоративних штукатурок і ліпних виробів на базі Львівської академії мистецтв на основі міжнародного досвіду є надзвичайно важливою та актуальною справою, яку варто інтегрувати в стратегії на рівні Уряду в майбутньому», – зазначила керівниця Бюро ЮНЕСКО в Україні К’яра Децці Бардескі.

До слова, Фонд ім. Ебергарда Шьока вже кілька років співпрацює зі Львовом, долучаючись зокрема до фінансування відновлення вікон та брам в історичній частині міста.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіш і новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Джерело: Інформаційна агенція «ЛЬВІВСЬКИЙ ПОРТАЛ»
2024-09-12 17:26:17