Україна і світ

Найближчі 72 години будуть вирішальними: чи має перспективи наступ Росії у Курській області

Російські війська почали наступ у Курській області. Інформацію про це підтвердив президент України Володимир Зеленський. За його словами, все йде за українським планом.

Водночас у Генеральному штабі ЗСУ поки це ніяк не коментували. Проте деяка інформація про наступ Росії у Курській області з’являється у відкритому доступі. Зокрема, ситуацію аналізує американський Інститут з вивчення війни (ISW).

Факти ICTV зібрали все, що відомо про наступ у Курській області, а також прогноз військових експертів про те, скільки сил може залучити Росія та як це вплине на позиції Сил оборони України.

Що зараз відбувається на Курщині

Раніше про активізацію дій з боку Росії у Курській області попереджали аналітики моніторингового проєкту Deep State.

Водночас офіційно Генеральний штаб ЗСУ ніяк не коментував інформацію про початок наступу росіян.

Президент України Володимир Зеленський підтвердив 12 вересня, що наступ Росії у Курській області дійсно почався. Проте все йде за українським планом, стверджує глава держави.

Бої нібито тривають у районі села Снагость, повідомляє американський Інститут з вивчення війни (ISW).

Що відомо про наступ Росії у Курській області

Як повідомляє Інститут з вивчення війни (ISW), російські війська почали наступ у Курській області з кількох флангів, нібито прорвавши оборону українських військ та зайшовши у тил їх частини у районі села Снагость.

Аналітичний проєкт Deep State також стверджує, що розпочалася російська атака в напрямку Снагості, яку армія РФ провела з боку селища Коренево.

Як зазначили аналітики, російські солдати розпочали активні штурмові дії, переправивши російську бронетехніку спочатку через Сейм, а потім – через інші річки.

Зокрема, про це писав американський військовий аналітик Роб Лі. Він опублікував відеозаписи, на яких видно колони бронетехніки щонайменше з восьми танків 51 полку Повітряно-десантних військ Росії у районі Снагості.

Водночас російські пропагандисти стверджують, що наступ у Курській області ведуть підрозділи угруповання військ Північ.

За словами командира спецпідрозділу Ахмат Апти Алаудінова, РФ нібито взяла під контроль 10 населених пунктів. Але варто зазначити, що його неодноразово ловили на брехні та критикували навіть російські пропагандисти.

Скільки сил може залучити Росія для наступу в Курській області

Керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко припустив, що саме на ділянці, де ворог намагається вести наступальні дії, може бути сконцентровано до 35 тис. російських військових.

За його словами, сили різні. Зокрема, Росія залучає професійні підрозділи, які брали участь у бойових діях у Донецькій області.

– Цими днями ворог перекинув ще деякі батальйони з Времівського напрямку з півдня Донецької області. Є підрозділи, які були доукомплектовані та новостворені. Угруповання військ Північ – це Ленінградський військовий округ. Є підрозділи, які збирали по території Росії. Це різного роду – і Росгвардія, і Барси, – пояснив експерт.

Олександр Мусієнко зазначив, що на Курському напрямку є також комбіновані підрозділи, які складаються з тих, хто вже брав участь у бойових діях, наприклад, морських піхотинців і десантників, але є і строковики.

– Росія дуже не хотіла перекидати сили якраз з активних районів ведення бойових дій. Вони думали, що впораються тільки тими, кого зараз знайдуть, зокрема з Ленінградського військового округу, чи перекинуть суміжні допоміжні підрозділи, які були на території Росії. Але все ж таки не змогли, тому перекинули і деякі більш досвідчені підрозділи, – сказав Олександр Мусієнко.

Військово-політичний оглядач групи Інформаційний спротив Олександр Коваленко зазначив, що наступ Росії у Курській області був прогнозованим.

Він звернув увагу, що зараз з’являється інформація, що російське командування віддало безпосередній наказ завершити зачистку та звільнення в Курській області до дня народження російського диктатора Володимира Путіна.

– Вони отримали черговий дедлайн. Але загально по ситуації: наступальна операція розпочалась зарано. На зараз лінія боєзіткнення не стабілізована. Розпочинати контрнаступальну операцію з нестабільною лінією боєзіткнення – це, м’яко кажучи, не найкращий варіант, – вважає Коваленко.

За словами експерта, російські війська намагаються зараз наступати одночасно з чотирьох напрямків.

– Зокрема, Апанасівка — Снагость – це спроба звільнити логістичні артерії, які ведуть до Коренево, та мати забезпечення курського угрупування в Глушковському районі не тільки через річку, але і саме автомобільними дорогами. Далі це напрямок з Журавлів на Калинів – це вже взяття під повний контроль північної логістичної артилерії, тобто забезпечення північного флангу, – пояснив він.

Третій напрямок – через Погребки, оскільки російським військам потрібен рух вздовж логістичної артерії Суджа — Льгов. І Борки – це четвертий напрямок. На думку Коваленка, це замкнутий сектор, оскільки він обмежений річкою Псел.

– Росіяни можуть там наступати тільки на одному з напрямків. Але він замкнутого типу, тому росіяни, мабуть, мають намір його взяти під свій контроль. Це буде як демонстрація якихось перших результатів. Але зараз не можу сказати, що там є якісь феноменальні здобутки, які можуть критично впливати на утримання цієї території в обороні, – наголосив Коваленко.

На його думку, найближчі 72 години покажуть, наскільки може бути успішним та ефективним наступ Росії у Курській області.

– Вони, мабуть, будуть таким собі лакмусовим папером, з якого їм можна буде робити відповідні висновки. Але, попередньо, якщо дуже обережно, мені здається, що дедлайни, які було встановлено військово-політичним керівництвом Росії, вони не зможуть виконати, – вважає Олександр Коваленко.

Як наступ у Курській області вплине на позиції Сил оборони

Керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко погодився з заявою президента Володимира Зеленського, що операція у Курській області триває за українським планом, тому що вона містить різні етапи.

– Був етап наступальний – закріпитися на певних рубежах. Наступний етап – це сковування російських військ. Україна перейшла до наступного етапу в Курській битві. Це сковування російських підрозділів, витягування якомога більшої кількості військ. Коли ворог йде у наступ, то це означає, що вони потребуватимуть більше ресурсів, сил і засобів. Втрати будуть більшими, ніж коли вони перебуватимуть в обороні, – вважає експерт.

На його думку, це означає, що Росія буде вимушена перекидати ще додаткові підрозділи, які потенційно не з’являться, наприклад, на Покровському чи Курахівському напрямках, що цілком влаштовує Україну.

– Певним чином це план, щоб ворог не перекидав максимально все, що він міг би зараз перекинути під Покровськ. Уже бої, можливо, були б у самому місті чи в Кураховому. Операція з недопущення переміщення російських військ і сковування – це теж є частиною плану, – переконаний Мусієнко.

Полковник запасу ЗСУ, військовий експерт Олег Жданов зазначив, що ситуація у Курській області змінюється. За його словами, спочатку було відомо, що в якийсь момент українські воїни припинять наступальні дії.

– Хоча вони ще на окремих ділянках є. Ми продовжуємо проводити рейди, діємо невеликими групами, активними рейдовими загонами з метою розгрому ворога на його території. Пошук, охоплення, оточення, розгром або примус до здавання. Ми розуміли, що рано чи пізно ворог збере необхідну кількість військ, що дасть йому змогу почати формування суцільної лінії фронту, – зазначив Олег Жданов.

На його думку, Росії потрібна суцільна лінія фронту, щоб припинити українські рейдові дії та перевести війну в позиційну. Але є також першочергові завдання, які ворог хоче вирішити зараз і негайно.

– Вони хочуть пробити сухопутний коридор уздовж річки Сейм в районі Коренево, в напрямку Снагості і Глушково, щоб розблокувати війська на лівому березі річки, які перебувають в оперативному оточенні. Поки чекаємо офіційних повідомлень, успішна чи неуспішна атака російських військ, – зазначив експерт.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

За словами Олега Жданова, Україні дуже важливо утримати територію Курської області Росії під контролем – не стільки у військовому, як у політичному плані.

– Ось тут треба не проґавити момент, коли ми маємо сісти на лінію оборони, яку, я сподіваюся, за спиною наших передових загонів було зроблено інженерними військами. Максимально утримати територію Курської області під нашим контролем. Це дуже важливо, особливо в політичному плані, – переконаний Олег Жданов.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-12 21:10:44