Львівський портал

Сікорський підтвердив, що Польща відновить один зі зруйнованих рашистами будинків у Львові

Міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський приїхав до Львова, де відвідав місце влучання російської ракети на вул. Коновальця. Польський посадовець вшанував пам’ять загиблих львівʼян та оглянув зруйновані будівлі. Про це Львівському порталу повідомили у пресслужбі Львівської міської ради.

Радослав Сікорський закликав світ посилити протиповітряну оборону України та надати право Україні бити по військових об’єктах у російському тилу.

«Це черговий військовий злочин, і це не єдина така будівля у Львові. Я б хотів, щоб сюди приїхали всі ті, хто сумнівається, що Україна терміново потребує протиповітряної оборони та що вона має право збивати ці бомбардувальники і знищувати аеродроми, з яких вони злітають, звідки запускаються ракети по цивільних об’єктах в Україні.

Хочу повідомити, що ми підтверджуємо зобов’язання та пропозицію Дональда Туска про те, що ми відбудуємо одну зі зруйнованих будівель за рахунок Республіки Польща. В солідарності з героїчною Україною, що бореться», – сказав Радослав Сікорський.

Мер Львова Андрій Садовий подякував міністру та Польщі за допомогу та підтримку.

Раніше прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск заявив, що Польща готова долучитись до відбудови інфраструктури, пошкодженої в результаті російської ракетної атаки на Львів.

Львівський портал також повідомляв, що наразі у бюджеті Львова знайшли 200 млн грн на відновлювальні роботи після обстрілу Росії 4 вересня. Водночас готовність доєднатись до відбудови житлових будинків вже заявила Польща, а також низка компаній у межах оголошеної ініціативи «Візьми будинок під опіку». До неї долучились вже 35 українських підприємств та закордонних організацій. Загалом вони нададуть на ці потреби, за словами Москаленка, 100 млн грн.

Внаслідок російського обстрілу 4 вересня у Львові пошкоджено 189 будинків у Франківському та Залізничному районах, 19 із них є пам’ятками архітектури. Загалом під атакою опинились будівлі майже на сорока вулицях.

15 будинків у Залізничному районі зазнали таких руйнувань, що наразі є непридатні для проживання. Також пошкоджено 26 підприємств, 7 освітніх закладів, дві медустанови, два заклади спорту та один – культури. Загалом у будинках у Львові вибито 3446 вікон.

Додамо, що львів’янам, чиї будинки зазнають пошкоджень внаслідок російських обстрілів, місто компенсовує вартість встановлення нових вікон (до 12 тисяч грн за кожне) та вхідних дверей (до 8 тисяч грн). Також можна отримати 15 тисяч грн за затоплення квартири, спричинене гасінням пожежі. Детальніше про механізм оформлення такої компенсації читайте за цим посиланням.

Нагадаємо, уночі 4 вересня російські окупанти атакували Львів дронами і ракетами. Повітряні Сили попереджали, зокрема про «Кинджали» у напрямку Львова.

Загинули семеро львів’ян, в тому числі й двоє дітей. Поранення отримали 66 людей. Серед убитих – жінка із трьома доньками.

Відомо, серед поранених була 22-річна дівчина. Медики дістали з серця потерпілої уламок російської ракети і врятували їй життя.

Станом на 11 вересня, у лікарнях Львова залишались 15 людей, які постраждали від російського обстрілу 4 вересня. У реанімації досі лежать два важкопоранені пацієнти.

Збитки, завдані Львову російською атакою 4 вересня, оцінили у мільярд гривень.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіш і новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Джерело: Інформаційна агенція «ЛЬВІВСЬКИЙ ПОРТАЛ»
2024-09-12 17:57:18