Україна і світ

Вибивали РФ на Донбасі у 2014-му і продовжують на Курщині: історія та звитяги 80 ОДШБр

Сьогодні в Силах оборони існує чимало бригад, за плечима яких бойові звитяги та здобутки ще з часів гібридної війни Росії проти України на Донбасі. Втім, далеко не у всіх українських підрозділів така насичена історія, як у 80 окремої десантно-штурмової Галицької бригади (80 ОДШБр).

Саме бійці з цієї бойової одиниці у 1986 році брали участь у ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС, а вже за часів незалежності підрозділи бригади спільно з військами НАТО виконували бойові завдання в Іраку.

Щодо участі 80 ОДШБр у війні з Росією, то бійці бригади з 2014 року боронили Луганський аеропорт та брали участь у боях за Слов’янськ. Після повномасштабного вторгнення у 2022 році участь підрозділу розширилась, крім Луганщини та Донеччини, ще й на Херсонську область.

Зміст

Історія 80 ОДШБр

Перші кроки військового підрозділу, нині відомого як 80 ОДШБр, починаються ще до здобуття незалежності Україною.

Девізи бригади – “Ніхто крім нас!” і “Завжди перші!” – абсолютно виправдані, оскільки саме бійці цього підрозділу брали участь у перших боях на Донбасі, де відбивали російську навалу у 2014 році.

Примітно, що почесне найменування – Галицька – бригада отримала лише наприкінці 2023 року, хоча службу на Львівщині 80 ОДШБр несе з кінця 70-х років минулого століття.

До 1991 року

Історія перебування бригади в Україні починається з 19 грудня 1979 року, коли на базі 80 парашутно-десантного полку в м. Хирові Львівської області була сформована 39 окрема десантно-штурмова бригада. У зв’язку з цим 19 грудня для особового складу бригади є Днем військової частини.

У січні 1980 року 1 десантно-штурмовий батальйон бригади в повному штатному складі був перекинутий для ведення бойових дій до Республіки Афганістан, після чого близько 150 офіцерів, прапорщиків, солдат і сержантів бригади за зразкове виконання бойових завдань в Афганістані були нагороджені бойовими орденами та медалями.

У 1986 році офіцери та прапорщики бригади брали участь у ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС.

Незалежність України

Вже 3 травня 1992 року особовий склад військової частини присягнув на вірність народу України.

Спочатку на базі в/ч було утворено 6 окрему аеромобільну бригаду, яку згодом переформували у 80 окремий аеромобільний полк.

До Львова полк був передислокований у квітні 2003 року.

Щодо спільних операцій з силами НАТО в Іраці, то йдеться про 81 тактичну групу ЗСУ, сформовану на базі полку. Протягом 2005 року бійці підрозділу виконували бойові завдання у складі стабілізаційних сил НАТО в Республіці Ірак.

Фото: 80 окрема десантно-штурмова Галицька бригада ДШВ ЗСУ

У 2013 році згідно з наказом начальника Генерального штабу ЗСУ полк було переформовано у 80 окрему аеромобільну бригаду. Розпочалося формування та комплектація особовим складом 3 батальйонної тактичної групи з дислокацією в м. Чернівці. Бригада проходила етап поступової повної комплектації особовим складом контрактної служби.

Перший бій війни на Донбасі

Найбільш видатними в історії бригади виявилися 2014-2015 роки, коли вся Україна знову почула про легендарних львівських десантників. Перший бій бригади відбувся 13 квітня 2014 року біля селища Семенівка під Слов’янськом. Ба більше, це був перший бій війни на Донбасі.

У зоні АТО на рахунку бригади участь у звільненні Слов’янська, виконання завдань у районі населених пунктів Георгіївка, Хрящувате, Новосвітлівка, Красне, Круглик, Переможне.

Також бійці бригади брали участь у боях за селище Металіст на Луганщині, що стали одним з етапів прориву українських сил до Луганського аеропорту і його деблокади.

Утім, однією з найвідоміших операцій бригади у період 2014-2015 рр. є оборона Луганського аеропорту, де військовослужбовці бригади майже 5 місяців героїчно тримали оборону за умови переважаючих сил противника.

У січні 2015 року воїни 3 батальйону бригади брали участь в обороні Донецького аеропорту, проявивши героїзм під час виконання бойового завдання.

Фото: 80 окрема десантно-штурмова Галицька бригада ДШВ ЗСУ

З 2016 року 80 ОАМБр була переформатована у 80 окрему десантно-штурмову бригаду, якою залишається і дотепер.

У період з 2016 по 2021 роки бригада виконувала завдання в АТО/ ООС в Донецькій та Луганській областях та здійснювала завдання в Херсонській області.

Участь 80 ОДШБр у повномасштабній війні з РФ

Захист Київщини

Після того як Кремль перестав приховувати своє обличчя і почав широкомасштабну агресію проти України 24 лютого 2022 року, бійці 80 ОДШБр знов виправдали свої гасла та відбивали російську навалу на Поліському операційному районі.

Зокрема, бригада була одним з підрозділів, який нищив ворога на аеродромі Гостомель та обороняв Ірпінь та Бучу.

Звільнення та оборона Вознесенська

Також військовослужбовці 80 ОДШБр боронили Миколаївську та Херсонську області.

Зокрема, мали завдання переміститися та зайняти оборону міста Вознесенська, яке на той час мало важливе стратегічне значення для збройних сил РФ. Під час просування до Вознесенська десантники бригади вели бої в районах населених пунктів Антонівка, Херсон, Чорнобаївка, виконувала завдання щодо стримування швидкого просування військ РФ та завдавання йому максимальних втрат.

Після виходу підрозділів 80 ОДШБр до Вознесенська одразу була розпочата підготовка до ведення оборонних дій. До початку березня 2022 року бійці бригади спільно із ТрО Вознесенська змогли знищити десант 11 окремої десантно-штурмової бригади противника та розгромити підрозділи 126 окремої бригади берегової оборони, які намагалися форсувати річку Південний Буг.

Таким чином бригада, спільно з іншими підрозділами, змогла не допустити просування окупаційних військ РФ до Миколаєва та Одеси.

Донецька та Луганська області

Пізніше галицькі десантники не дали противнику форсувати річку Сіверський Донець, що поблизу Білогорівки на Луганщині.

З кінця квітня до кінця серпня 2022 року 80 ОДШБр утримувала оборону та боролася за населені пункти Донецької області.

Харківська операція

Також десантно-штурмова галицька бригада діяла на напрямку головного удару під час Харківської операції восени 2022 року. Після підрозділів першого ешелону, які мали пробити оборону противника, завданням бригади було визволення міста Ізюм, а також формування кільця оточення для Ізюмської групи противника.

Ввівши противника в оману, бригаді вдалося рейдом пройти в його тил, знищити забезпечення, розсікти оборону противника та взяти його в кільце.

Вже 1 жовтня 2022 року, на День захисників і захисниць України, президент України Володимир Зеленський вручив командиру бригади стрічку до бойового прапору “За мужність та відвагу!” вдруге, за заслужений героїзмом особового складу бригади при виконанні бойових завдань.

Бої поблизу міста Бахмут

Бійці 80 ОДШБр брали участь і в боях з російськими найманцями поблизу міста Бахмут, що на Донеччині. Саме тут бійці бригади зупинили наступ противника, розгромили декілька загонів ПВК Вагнер та 9 місяців героїчно тримали оборону дії в умовах переважаючих сил противника.

Крім того, галицькі десантники разом із іншими бригадами Сил оборони України вели бої на Бахмутському напрямку, результатом чого у вересні 2023 року стало звільнення населеного пункту Кліщіївка.

Фото: 80 окрема десантно-штурмова Галицька бригада ДШВ ЗСУ

Курська операція

Сьогодні воїни Галицької бригади виконують, зокрема, і бойові завдання у Курській області. Станом на кінець серпня десантники 80 ОДШБр змогли затрофеїти сім ворожих танків, зокрема і новітній Т-90М, а також чотири Т-80 БВМ та два Т-72.

Примітно, що на Курщині артилеристи-реактивники бригади працюють, зокрема, із залученням РСЗВ Град, яку ще у 2022 році змогли затрофеїти на Миколаївщині.

Бійці кажуть, що наразі снарядів, як і цілей, у них вдосталь, тож роботи вистачає, і Гради завжди на готові для ураження противника.

Герої України 80 ОДШБр

На сьогодні у 80 ОДШБр вісім військовослужбовців були ушановані найвищою державною нагородою Герой України. Серед них:

  • молодший сержант Зінич Ігор Вікторович (посмертно), який був відзначений за службу, і, зокрема, за захист Донецького аеропорту з грудня по січень 2014-2015 років;
  • генерал-майор Ковальчук Андрій Трохимович, під командуванням якого підрозділи бригади звільнили міста та селища Луганської та Донецької областей у 2014 році, зокрема і н.п. Слов’янськ;
  • солдат Полицяк Петро Петрович (посмертно), який боронив Донецький аеропорт від ворога;
  • бригадний генерал та екскомбриг Скибюк Ігор Анатолійович, під командуванням якого було звільнено Вознесенськ, були проведені успішні бої під Білогорівкою та Балаклійсько-Харківська наступальна операція;
  • майор Гуцул Володимир Олександрович, завдяки героїчним діям якого було знищено 25 одиниць техніки ворога та близько 300 окупантів на Херсонщині наприкінці лютого 2022 року;
  • сержант Балюк Володимир Петрович (посмертно), за вкрай ефективну службу, участь у звільненні міст та селищ Миколаївщини, а також знищення ворожої сили та техніки;
  • підполковник Юрковський Олександр Олександрович, за оборону Луганського аеропорту, а також за героїчне відбиття ворожих сил після повномасштабного вторгнення РФ та високий показник знищеної техніки РФ;
  • майор Панезьоров Руслан Володимирович, сапер, завдяки діям якого окупанти були вибиті зі Слов’янська, Вознесенська, Кліщіївки, Харківщини.

Друзі ДШВ: як підтримати 80 ОДШБр

Сьогодні у всіх українців є можливість підтримати легендарних галицьких десантників. Задля посилення і так неабияких здобутків бригади можна допомогти 80 ОДШБр, ставши Другом ДШВ.

Всеукраїнська платформа Друзі ДШВ дає можливість усім охочим здійснити одноразову пожертву або ж оформити щомісячний платіж, щоби спільними зусиллями наблизити день Перемоги над російським агресором.

Донати зможуть не тільки підвищити ефективність бійців підрозділу, а й зберегти життя українським захисникам, які виконують вкрай важкі та важливі завдання на Курщині та по всій території України, де ще присутній російський окупант.

Приєднатись до Друзів ДШВ легко. Треба всього лише перейти за посиланням, обрати бригаду, яку ви можете підтримати (наприклад, 80 ОДШБр), або ж спрямувати грошову підтримку на загальний фонд проєкту Друзі ДШВ, з якого будуть розподілені кошти на найактуальніші потреби українських десантників.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Фото: 80 окрема десантно-штурмова Галицька бригада ДШВ ЗСУ

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-12 18:00:22