Україна і світ

Сікорський про дозвіл для України бити по РФ: здатність Києва триматися не безмежна

Фото: Depositphotos

Глава МЗС Польщі Радослав Сікорський заявив, що Україна повинна отримати дозвіл бити вглиб Росії, а її стійкість – не нескінченна.

Про це він сказав в інтерв’ю газеті Le Monde, відповідаючи на запитання, чи потрібно дозволити Україні завдавати ударів углиб території Росії.

Дозвіл бити вглиб Росії: думка глави МЗС Польщі

– Все залежить від мети. Перемогти Україні, тобто відновити контроль над міжнародно визнаними кордонами, чи протриматися? Проблема з другою стратегією полягає в тому, що здатність Києва триматися не безмежна, – сказав міністр.

Сікорський зазначив, що розуміє аргументи тих, “кому необхідно контролювати температуру цього конфлікту”.

– Але мене турбує те, що нас постійно запитують про “червоні лінії” Володимира Путіна і ніколи про наші власні. Польща – єдина країна в Євросоюзі, яка межує і з Росією, і з Україною. Я не бачу причин, через які Україна не могла б збити бомбардувальники, що запустили ці ракети, або завдати удару по авіабазах, з яких вони були запущені. Мені здається, це цілком законна військова ціль, – зазначив він.

Міністр підтвердив, що Україна просить Польщу збивати російські ракети.

– Згідно з нашою Конституцією, перший обов’язок польської армії – захищати наші кордони, що також стосується повітряного простору. Коли ракета опиняється в межах нашого повітряного простору, я вважаю, ми маємо право на самооборону, – пояснив дипломат.

Він переконаний, що “цим ракетам у Польщі абсолютно не місце”.

– Уявіть собі реакцію громадської думки, якби російські ракети наблизилися до повітряного простору Франції… А згадайте дебати, коли китайська повітряна куля, що виявилася нешкідливою, пролетіла над США. А тут ідеться про крилаті ракети, – додав Сікорський.

Нагадаємо, Білий дім допрацьовує план послаблення обмежень на використання Україною зброї для ударів по російській території американською зброєю.

Деталі плану все ще узгоджують. Але офіційні особи у Вашингтоні, Лондоні та Києві останніми днями обговорювали розширення території всередині Росії, по якій Україна може завдати удару зброєю американського та британського виробництва.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Пізніше Блінкен прокоментував, що США коригуватимуть свою позицію щодо зброї, яку передають Україні.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-12 20:46:22