Україна і світ

Вибори в США: кандидати на пост президента

Фото: Факти ICTV

Вибори президента Сполучених Штатів Америки відбудуться 5 листопада 2024 року.

Виборчі перегони у розпалі, і вже 27 червня мають відбутися перші дебати між головними претендентами на крісло президента США – Джо Байденом та Дональдом Трампом.

Усе про майбутні вибори президента США 2024, рейтинг кандидатів та особливості процедури голосування – читайте у матеріалі Фактів ICTV.

Зараз дивляться

Кандидати в президенти США

Традиційно беруть участь в президентських перегонах у США 2024 року представники Демократичної та Республіканських партій.

Хоча ще не було офіційного висунення, але, ймовірно, представником перших стане чинний президент США Джо Байден, а республіканців представлятиме 45-й президент Дональд Трамп.

Хто може стати кандидатом у президенти США – умови

Кандидатом на посаду президента може стати громадянин США, якщо він відповідає наступним критеріям:

  • місце народження – США;
  • вік – не менше 35 років;
  • проживання на території США – не менше 14 років.

Водночас закон не забороняє висувати свою кандидатуру тим, хто перебуває під слідством чи у в’язниці.

Фото: Pexels

Кандидати в президенти США: що таке праймериз та кокуси

Єдиний кандидат від партії обирається шляхом попереднього голосування, яке відбувається у два етапи:

  1. Праймериз та кокуси.
  2. Національний з’їзд (конвент) партії.

Праймериз – це голосування за потенційних кандидатів за допомогою бюлетенів, яке проводиться у кожному штаті, хоча правила проведення відрізняються. За результатами голосування визначається кількість делегатів, які поїдуть на конвент, щоб підтримати певного потенційного кандидата.

Зазвичай для отримання підтримки номінанту необхідно набрати певний відсоток голосів, хоча в деяких штатах результати праймериз інтерпретуються за принципом переможець отримує все. Загальна кількість делегатів на конвент розподіляється між штатами залежно від їх жителів.

Найбільше делегатів на партійний з’їзд відправляє Каліфорнія (169 представників), найменше – Делавер (16 делегатів).

Тобто, по суті, праймериз – це не вибори, а обіцянка підтримки штату потенційним кандидатам.

Праймериз може бути трьох видів:

  • відкриті – голосують усі охочі, включаючи представників інших партій;
  • напівзакриті – голосують представники партії та безпартійні виборці;
  • закриті – голосують лише зареєстровані члени партії.

Кокуси – це збори прихильників чи членів політичної партії, під час яких обговорюються потенційні кандидати на пост президента США та формуються групи підтримки. За підсумками такої полемічної дискусії рахуються голоси у групах підтримки того чи іншого висуванця та розподіляються делегати на конвент.

У деяких штатах можуть проводитися і праймериз, і кокуси. Фінальний етап виборів єдиного кандидата від партії на пост президента США – конвент.

У республіканців він пройде в липні 2024 року на арені клубу НБА Мілуокі Бакс, штат Вісконсин, куди з’їдуться 2 429 делегатів республіканців. Ім’я офіційного кандидата буде оголошено 18 липня. Ним стане той, хто отримає голоси простої більшості делегатів (мінімум 1 215 голосів).

У демократів конвент пройде у серпні 2024 року на арені клубу НБА Чикаго Буллз, штат Іллінойс. Процедура вибору офіційного кандидата буде схожою, але делегатів на з’їзді демократів буде більше, а для перемоги потрібно набрати мінімум 1 968 голосів.

Ім’я переможця буде назване 22 серпня, хоч інтриги тут майже немає. За попередніми прогнозами, з ймовірністю 99% кандидатом стане чинний президент США Джо Байден.

Прогнози щодо кандидата від республіканців не такі однозначні. Лідером зараз є колишній президент Дональд Трамп, проти якого порушено кілька кримінальних справ, які можуть завадити йому взяти участь у передвиборчих перегонах.

Коли буде офіційне висунення кандидатів у президенти США

15-18 липня в Мілуокі відбудеться Національний зʼїзд Республіканської партії. За підсумками зустрічі висунуть кандидатів від республіканців у президенти та віцепрезиденти США.

Фото: Getty Images

За традицією, першою такий зʼїзд і висунення кандидатів проводить партія, яка не господарює у Білому домі.

Демократична партія проведе власний Національний зʼїзд 19-22 серпня, який відбудеться в Чикаго.

Рейтинги кандидатів у президенти США

Результати опитування Fox News від 19 червня свідчать, що демократ і чинний президент США Джо Байден випереджає республіканця Дональда Трампа, пише The Hill.

Майже 50% респондентів заявили, що проголосували б за Байдена на виборах у листопаді 2024 року, тоді як 48% заявили, що підтримають Трампа.

Фото: Getty Images

Однак, згідно з опитуванням Reuters/Ipsos від 16 червня, Трамп переміг би Байдена з 41% проти 39%, якби вибори відбулися сьогодні, пише Forbes.

Водночас опитування Economist/YouGov від 16-18 червня свідчить про те, що близько 42% американських виборців мають намір голосувати за Байдена, такий же відсоток – за Трампа.

Варто зазначити, що рейтинги Байдена і Трампа фактично йдуть впритул. Частина виборців ще не визначилася, а остаточні результати залежатимуть від явки.

Значну роль також відіграватимуть результати від виборців у так званих хитких штатах США (Swing states), де кандидати у президенти від Демократичної та Республіканської партій мають приблизно рівні шанси бути обраними.

Зараз зарано говорити про однозначну першість, адже ситуація у рейтингах кандидатів у президенти США може змінитися.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-06-21 19:42:01

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин