Україна і світ

У Пентагоні пояснили заборону для України щодо ударів зброєю США вглиб РФ

Сполучені Штати не будуть скасовувати для України обмеження щодо ударів далекобійними ракетами ATACMS по території РФ, оскільки це, на думку Пентагону, може призвести до ширшої “ескалації”, яка призве розширення війни або “непередбачуваних наслідків”.

Про це представник Пентагону, генерал-майор Пет Райдер сказав в інтерв’ю Голосу Америки.

Заборона США бити з ATACMS вглиб РФ

Журналісти спитали його, чи змінять США політику щодо дозволів ударів ЗСУ далекобійною зброєю, на кшталт ATACMS, вглиб території РФ.

Зараз дивляться

У відповідь Райдер сказав, що Америка продовжує “на дуже регулярній основі” говорити з українськими партнерами про їх потреби, коли йдеться про захист суверенної території України та повернення окупованих територій.

Представник Пентагону нагадав, що США не так давно надали Україні дозвіл бити частиною американської зброї по території РФ для ведення вогню у відповідь та оборонних ударів.

– Якщо росіяни формують війська або стріляють з артилерії чи літаків через кордон, то ми визнали цей факт і надали дозвіл українцям. Але наша політика щодо ударів на великі відстані не змінилася. Думаю, тут важливо розуміти, що ми не хочемо бачити ненавмисних наслідків, ескалації, яка може перетворити цей конфлікт на ширший, який вийде за межі України, – сказав Райдер.

За словами представника Міноборони США, “усім потрібно зважати й ставитися до цього дуже серйозно”, втім додав, що Сполучені Штати не недооцінюють загроз, які становлять дії РФ щодо України.

Побоювання ескалації

На уточнення від журналіста про те, яким чином це може посилити ескалацію у війні, коли жодної ескалації не відбулось після дозволу США для України бити по прикордонню РФ американською зброєю.

– Думаю, що в цьому випадку ми говоримо про здоровий глузд: якщо вас обстрілюють через кордон або якщо росіяни формують війська для здійснення атак, скажімо, на Харків. Я думаю, що є сенс дати українцям можливість стріляти у відповідь, – сказав він.

Разом з тим, додає Райдер, потрібно розглядати і “другорядні та третинні наслідки”, якщо йдеться про “потенційну ескалацію”. Таким чином, якщо цілі вглибині російської території опиняться під ударами, які “не обов’язково матимуть стратегічний вплив або можуть мати непередбачувані наслідки з погляду ескалації”.

За його словами, США не перебувають у стані війни з Росією, а тому не прагнуть конфлікту, але при цьому підтримують право України на самозахист.

Він резюмував, що Вашингтон буде і надалі проводити активні розмови із Києвом, втім зараз політика із цього приводу не змінилася.


Джерело: Голос Америки

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-07-15 21:25:08