Україна і світ

Лише суд зможе припинити діяльність релігійної організації, пов’язаної з РФ – Держетнополітики

Фото: Depositphotos

Рішення щодо припинення діяльності релігійних організацій, пов’язаних з Російською православною церквою, буде приймати суд. 

Про це повідомили у Державній службі України з етнополітики та свободи совісті.

Як припинятимуть діяльність релігійної організації, яка має зв’язки з РПЦ

Зазначається, що ухвалений закон не забороняє Українську православну церкву (УПЦ) як таку, а передбачає розірвання її зв’язків із Російською православною церквою.

Зараз дивляться

Адже РПЦ є невіддільною від кремлівського режиму та активно сприяє воєнним злочинам, злочинам проти людяності та іншим звірствам, які Росія вчиняє під час повномасштабної війни проти України. 

В Держетнополітики пояснили, що релігійним організаціям, пов’язаним із МП, надається можливість вийти з його складу, дотримуючись чітко прописаної процедури. 

У відомстві зазначили, що рішення про входження тієї, чи іншої релігійної організації до складу РПЦ, як і питання про припинення її діяльності, прийматиметься на основі досліджень, проведених незалежними від держави експертами. 

Державна служба України з етнополітики та свободи совісті забезпечує дослідження, яке встановлює наявність чи відсутність входження тієї, чи іншої релігійної організації в Україні до складу РПЦ.

У яких випадках суд розглядатиме питання щодо заборони релігійної організації

У разі, якщо факт входження до складу РПЦ встановлений, Держетнополітики скеровує до цієї релігійної організації припис.  

Він міститиме вимогу вийти зі складу цих органів і надати відповідні докази. У такому разі ця релігійна організація не підпадатиме під дію цього закону. 

Однак у разі, якщо релігійна організація відмовиться виконати припис, Держетнополітики отримає право звернутися до суду.  

І тоді лише суд вирішуватиме питання про припинення діяльності цієї релігійної організації. 

Таким чином, ухвалений ВР закон переслідує легітимну мету щодо припинення підривної діяльності РПЦ, яка скеровується на знищення української державності, культури й ідентичності, але встановлює її досягнення лише законом, а не позазаконними методами.

Що передувало

Нагадаємо, що 20 серпня Верховна Рада України ухвалила в цілому доопрацьований законопроєкт №8371, що передбачає заборону діяльності на території України релігійних організацій, зокрема пов’язаних з Росією.

Закон, що передбачає заборону РПЦ в Україні, набуває чинності через 30 днів із дня його опублікування, крім одного його пункту.

Згідно з цим пунктом, релігійні організації матимуть дев’ять місяців для розірвання зв’язків із РПЦ.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джерело: Державна служба України з етнополітики та свободи совісті 

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-21 13:20:18