Україна і світ

Різке гальмо на повному ходу: у Helsi пояснили, що робити, якщо лікар за день скасував прийом


Фахівці Helsi прокоментували ситуацію, коли лікар несподівано, без пояснень причин і призначення іншої дати раптом скасував прийом.

Довгий шлях до прийому

З подібною ситуацією нещодавно зіткнувся один зі співробітників Фактів Здоров’я, але, як з’ясувалося, подібні “сюрпризи” далеко не рідкість у реальності державної медицини.

Це коли насилу вдається за місяць-півтора записатися на прийом до сімейного лікаря, щоб отримати направлення до вузького спеціаліста (у нашому випадку до невролога).

Потім, маючи на руках довгоочікуване направлення, знову-таки за місяць-півтора знаходите вільне вікно в щільному графіку профільного лікаря і з нетерпінням очікуєте призначеної дати.

Але буквально за день до візиту отримуєте коротке смс-повідомлення про те, що лікар скасував візит. Без пояснення причин, без пропозиції іншого часу прийому, без вибачень.

Це не регулюється

Виходить, пацієнтові, який не встиг, потрібно заходити на друге коло? Щоправда, вже минаючи сімейного лікаря, оскільки направлення дійсне протягом року. Але де гарантія, що скасування не повториться знову? Приблизно з таким запитанням ми звернулися до фахівців медичної інформаційної системи Helsi.

– Насправді ми не регулюємо скасування прийомів – цим керує виключно медичний заклад, який не практикує перенесення прийомів. Це навіть не регулюється. Тобто лікар скасовує прийом без урахування потреб пацієнта, – йдеться в повідомленні.

У Helsi додали, що роботу лікаря регулює адміністрація медзакладу або НСЗУ. Мовляв, туди й слід скаржитися.

Що робити

У Helsi повідомили, що вони можуть допомогти нівелювати помилки медзакладів за допомогою платної підписки Helsi Plan (79.99 грн на місяць), у рамках якої пацієнт може звернутися до Служби турботи, яка допоможе знайти вільний слот на запис і записати.

Ніхто не застрахований

І все б начебто нічого, раз є хоч такий вихід, якби не одне але: той нещасливий прийом нашого співробітника було скасовано після запису саме на Helsi Plan, і смс-повідомлення прийшло саме від Helsi.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Тобто, ризикнемо припустити, що навіть платний Helsi Plan не в змозі відрегулювати це питання і так само, як і пересічний українець, не застрахований від явних недоробок у державній системі сумлінного ставлення до пацієнтів.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-12 14:11:31