Україна і світ

Експерти розповіли, як цифровізація медицини допомагає лікарям і пацієнтам України


У Києві відбувся eHealth Summit 2024, під час якого експерти сфери охорони здоров’я поділилися досягненнями цифровізації української медицини та планами на майбутнє.

Цифровізація медицини

Технологічні рішення зменшують бюрократичні перепони, полегшують доступ до медичної допомоги.

– Цифровізація – це про спрощення процедур для пацієнтів, прозорість, відповідальність та доступність медичної допомоги, – повідомив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

Сьогодні в електронній системі охорони здоров’я зберігаються дані 35 млн пацієнтів, водночас 19 тис. медичних закладів продовжують активно вносять інформацію, що дозволяє Національній службі здоров’я України (НСЗУ) контролювати фінансування та оплачувати надані послуги.

Завдяки цифровим платформам, пацієнти можуть швидко знайти фахівців, записатися на прийом онлайн, отримати результати аналізів і діагностичних тестів.

В електронному форматі видаються лікарняні листи, ліки — за електронними рецептами, інформацію про наявність препаратів можна отримати через систему e-Stock, а розподіл гуманітарної допомоги координується через модуль MedData.

Цифровізація зробила медичну систему більш стійкою до надзвичайних ситуацій. Навіть під час пандемії та повномасштабної війни сфера охорони здоров’я функціонує стабільно.

Плани на майбутнє

Щорічно затверджується відповідна дорожня мапа, до якої цьогоріч включено 142 нових проєкти, зокрема цифрові рішення для обліку медичного канабісу, електронні призначення реабілітаційних засобів та медичні висновки для усиновлення і отримання водійського посвідчення.

Серед інших ключових нововведень плануються нові модулі системи управління запасами eStock, електронна черга на ендопротезування та запуск особистого кабінету пацієнта.

Тож цифровізація медицини в Україні робить систему охорони здоров’я більш ефективною, прозорою та доступною для всіх верств населення.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Фото: МОЗ України

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-12 14:38:18