Україна і світ

Ідеальний слух, чхання на світло, колір вушної сірки: це особливості ДНК чи зовнішні фактори


Наші гени – це унікальні молекули ДНК, які визначають безліч характеристик — від  коліру очей до рис особистості.

Це впливає не тільки на зовнішність і здібності, а й функціонування організму, зокрема ризик розвитку певних хвороб. Докладніше про це – у матеріалі Факти ICTV.

Особливості ДНК

Приблизно 25% людей відчувають бажання чхати при яскравому світлі.

Хоча механізм цього рефлексу поки що вчені не розкрили, вони вважають, що це пов’язано з геном, який передається від батьків. Якщо один з них має т аку особливість, дитина може його успадкувати.

Ідеальний слух також залежить від ДНК. Люди, здатні визначити будь-яку ноту без сторонньої допомоги, часто мають родичів з такою ж рисою. Проте музичні здібності залежать ще від оточення, навчання та практики.

За колір і консистенцію вушкої сірки відповідає ген ABCC11. Крім того, він пов’язаний із запахом поту.

Тож якщо у вас волога вушна сірка, ймовірніше за все тіло теж буде пахнути, інакше, ніж в осіб іншого генетичного типу.

А от ген IRF4, який контролює виробництво пігменту волосся, кольору очей і шкіри, може підказати, коли організм почне старіти. Дослідники також виявили гени, пов’язані з облисінням та пишною кучерявою шевелюрою.

Біологічний годинник, або циркадний ритм, визначає, найбільшу активність людини протягом доби. Виявилось, що на це впливають саме генетичні фактори.

Тож можливість вставати рано (жайворонки) чи бажання засинати пізно (сови) – не звичка чи примха, а науково встановлений факт.

Багатьом відомо, що генотип матері впливає на здоров’я дитини. Проте батька це також стосується.

Коли чоловіки старіють, вони здатні набирати вагу або зловживати алкоголем, бо їхній набір генів може змінюватися. До речі, шанс передати нащадкам схильність до аутизму, діабету і раку в них теж є.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джерело: WebMD

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-12 12:48:22