25% хімічних речовин з упаковки продуктів проникають в організм людини – учені
25% хімічних речовин, що містяться в упаковці харових продуктів потрапляють в організм людини. Це показало дослідження.
Учені виявили більше 3 500 хімікатів з обгорток та контейнерів у зразках крові, волосся, сечі та грудного молока.
Про які шкідливі компоненти йдеться
Серед виявлених речовин були метали й леткі органічні сполуки, що використовуються у фарбі, клеї та розчинниках.
Також дослідники знайшли пер- та поліфторалкільні речовини й фталати. Вони порушують роботу ендокринної системи та можуть викликати рак.
Як уберегтися від хімічних речовин
Головна наукова співробітниця Форому харчової пакування Джейн Манке пляснила, що ці складники можуть вимиватися з упаковки та потрапляти до їжі.
Експертка радить не розігрівати їжу в одноразових контейнерах, бо це може сприяти швидкому проникненню шкідливих речовин.
Також науковці попереджають, що жирна та кисла їжа активніше поглинає хімікати з пакування.
Учені наголошують, що необхідно більш строго тестувати матеріали для харчової упаковки.
Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram
Джерело: Journal of Exposure Science and Environmental Epidemiology
Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-17 18:02:18