Україна і світ

25% хімічних речовин з упаковки продуктів проникають в організм людини – учені


25% хімічних речовин, що містяться в упаковці харових продуктів потрапляють в організм людини. Це показало дослідження.

Учені виявили більше 3 500 хімікатів з обгорток та контейнерів у зразках крові, волосся, сечі та грудного молока.

Про які шкідливі компоненти йдеться

Серед виявлених речовин були метали й леткі органічні сполуки, що використовуються у фарбі, клеї та розчинниках.

Також дослідники знайшли пер- та поліфторалкільні речовини й фталати. Вони порушують роботу ендокринної системи та можуть викликати рак.

Як уберегтися від хімічних речовин

Головна наукова співробітниця Форому харчової пакування Джейн Манке пляснила, що ці складники можуть вимиватися з упаковки та потрапляти до їжі.

Експертка радить не розігрівати їжу в одноразових контейнерах, бо це може сприяти швидкому проникненню шкідливих речовин.

Також науковці попереджають, що жирна та кисла їжа активніше поглинає хімікати з пакування.

Учені наголошують, що необхідно більш строго тестувати матеріали для харчової упаковки.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джерело: Journal of Exposure Science and Environmental Epidemiology

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-17 18:02:18