Україна і світ

Через алергію на ліки хлопчик ледь не втратив руку: у Львові рятують 5-річного пацієнта


Опікові хірурги львівської лікарні Святого Миколая застосували революційну технологію для порятунку ручки 5-річному пацієнту.

Використали унікальне ВТМ-покриття для ран

У дитини був некроз шарів шкіри на лівій руці, глибокі масивні рубці, контрактури на пальцях, у кисті та у лікті. Тож операцію проводили у два етапи.

Спершу забрали рубці з кисті та передпліччя. А потім закрили рану BTM — революційним покриттям австралійського виробника.

Зараз дивляться

Про цей штучний синтетичний матеріал, що дозволяє закривати глибокі рани, допоки неможливо пересадити власну шкіру пацієнта, лікарям відомо. Проте, покриття BTM дороговартісне і тому більшості пацієнтів недоступне.

Але, завдяки уряду Тайваню, львівські лікарі у квітні цього року отримали цей засіб – у межах міжнародного проєкту Burn Care Alliance, започаткованого Християнською медичною асоціацією України.

Загалом для допомоги українцям з опіками було залучено $2 млн.

Святославчику саме цим засобом і закрили рану.

Потім зафіксували кінцівку і підключили вак-систему — апарат для відведення виділень з рани та пришвидшення загоєння.

Через чотири тижні хлопчику виконали ще одну операцію з пересадки власної шкіри.

Про причини виникнення хвороби у дитини

Хвороба дитини і всі страждання Святослава були викликані алергією на ліки, які вкололи новонародженому хлопчику в ручку ще в пологовому будинку. “Для профілактики нестачі цукру в крові”, як сказали мамі Яні.

Реакція на препарат виявилася непередбачуваною, вона спричинила масивний набряк лівої руки, а згодом і некроз підшкірної жирової клітковини кінцівки.

Тоді 10 днів малюк пробув у реанімації. Руку вдалося врятувати. Однак на шкірі утворилися глибокі масивні рубці, а на пальцях, лікті та кисті — контрактури, тобто обмеження руху суглобів.

А ще — ліва рука почала повільніше рости і відставати від правої.

Святославчику намагалися допомогти у Вінниці, де проживає родина, у Києві і навіть за кордоном. Робили пересадку шкіри, усували рубці. Але відчутних покращень не було.

Цьогоріч батьки Святославчика звернулися за допомогою до опікових хірургів та фізичних терапевтів лікарні Святого Миколая. Тут уперше застосували той самий штучний синтетичний матеріал для покриття ран. На нього покладають велику надію.

Повернути малюку нормальне дитинство

У майбутньому на дитину чекає ще низка втручань на пальчиках.  Адже пересаджена шкіра не росте разом з іншими тканинами, м’язами, тож весь час потрібно пересаджувати нову шкіру. Але батьки запевняють, що все витримають разом із синочком.

Святославчик жвавий та активний хлопчик. Усі причетні до його порятунку вірять, маленькому пацієнту вдасться повернути повноцінне дитинство.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джерело і фото: Перше медичне об’єднання Львова

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-21 12:35:15