Львівський портал

Біля озера у Лисиничах планують масштабну забудову

Колишню овочеву фабрику на вул. Тракт Глинянський у Лисиничах збираються забудувати масштабним комплексом із житлом. Територія, яку хочуть повністю ревіталізувати, охоплює найбільше за площею місцеве озеро, відтак мешканці побоюються, що ця відпочинкова зона перетвориться на черговий приватний курорт. Про це повідомляє Львівський портал.

Йдеться про колишню овочеву фабрику, розташовану на вул. Тракт Глинянський, 152, із чотирма ставками, які використовували для зрошування.

Донедавна підприємство належало ТзОВ «Агрофірма Провесінь», втім у 2022 році його викупило ТзОВ «Тракт Інвест Груп». Тепер у власності цієї фірми є теплиці й інші споруди площею майже 67 тисяч м кв. При цьому всі вони розташовані на комунальній земельній ділянці площею 4,82 га.

Зрештою новий власник вирішив забудувати цю територію житлом, для цього Львівська міська рада у травні цьогоріч перевела ділянку з земель сільськогосподарського призначення на землі житлової та громадської забудови.

При цьому в ухвалі Львівської міськради вказано, що власником одного зі ставків (найбільшого, площа якого становить близько 4 га) є саме ТзОВ «Тракт Інвест Груп». Своїм рішенням мерія визначила, що підприємство повинне провести благоустрій території довкола водойми, забезпечити вільний доступ до неї та передати саме озеро у комунальну власність Львова.

Таке будівництво та подальша доля озера збурила принаймні частину мешканців Лисиничів, які сумніваються у законності набуття у приватну власність водойми, а також переймаються, що згодом отримають черговий закритий відпочинковий комплекс. Водночас слід додати, що в мерії ще торік запевняли, що всі озера у селі будуть збережені і після облаштування громадських просторів будуть доступні для всіх охочих.

20 серпня у Народному домі Лисиничів пройшла публічна зустріч із представниками забудовника. Під час неї люди вкотре піднімали питання щодо законності володіння землею та озерами, адже як відомо, законодавство України забороняє приватизувати водойми площею більше 3 га.

«Я не беруся оцінювати аргументи людей, для цього є юристи, прокуратура та суди. Також не маю наміру ставати на чиюсь сторону. Якщо ці активні мешканці дійсно праві і доведуть це в суді, то окей. Громада від цього не програє – отримаємо озеро в комунальну власність. Якщо ж не доведуть, то будемо концентруватися на наших вимогах до забудовника», – так прокоментував зустріч голова Личаківської райадміністрації Юрій Лукашевський.

За його словами, у ТзОВ «Тракт Інвест Груп» готові надіслати у Львівську міську раду листи, у яких гарантуватимуть, що озеро буде загальнодоступним для відпочинку всіх охочих, благоустрій довкола нього проводитимуть не наприкінці, а в ході будівництва житла.

Крім того, посадовець додав, що не всі 4,82 га землі повинні бути забудовані житлом, девелоперу слід забезпечити «велику частину» новозбудованої нерухомості під комерцію та соціальну функцію.

«Благоустрій озера не має бути єдиним зобов’язання забудовника, а лише першою частиною із. У нас в Лисиничах гостро стоїть питання із каналізування та освітніми закладами. Тож логічно, щоб вони долучалися до вирішення цих питань в міру реалізації різних етапів свого будівництва. По усіх цих пунктах була озвучена публічна згода та готовність реалізації. Тож спільно будемо відслідковувати виконання зобов’язань», – підкреслив Юрій Лукашевський.

Що передбачає благоустрій озера

Згідно з проєктом на території довкола найбільшого у Лисиничах озера планують збудувати два ресторани, чотири МАФи, призначення яких наразі незрозуміле, а також відпочинкову інфраструктуру: кілька набережних, човникову станцію, зону для занять вейкбордингом, окремі місця для риболовлі.

Натисніть на зображення для збільшення

Також тут облаштують ярмаркову зону, оглядовий майданчик, фотозону та терасовий схил. Заїзд на озеро буде доступний на велосипедах, оскільки сюди прокладуть велодоріжки й зроблять окрему велопарковку.

Що будуватимуть поруч

Тим часом відразу біля озера хочуть звести звести багатофункціональний комплекс житлових кварталів із будинками для багатодітних сімей, будинком-інтернатом для літніх людей, багатоквартирними житловими будинками з підземними паркінгами, офісним, торговим, спортивно-розважальним центрами, а також з клінікою, дитячим садочком та школою. Про такі наміри Zaxid.net розповів сам власник ТзОВ «Тракт Інвест Груп» Андрій Жук.

Будівництво вестимуть кількома чергами. І при цьому підприємство запевняє, що готове долучитися до фінансування проєкту каналізування цілого мікрорайону.

Натисніть на зображення для збільшення

«Озеро залишається, – цитує видання Андрія Жука. – Ми хочемо його гарно облагородити: спустити, почистити, зробити набережну, пішохідну зону, пляж, пірс, можливо, парк водних видів спорту. Буде вільний доступ до озера».

Зазначимо, що містобудівних умов та обмежень на таке будівництво Львівська міська рада ще не видавала. Наразі забудовник змінив категорію земельної ділянки й отримав її в оренду на десять років. Щороку за користування нею він сплачуватиме до бюджету близько 2 млн грн.

Що відомо про забудовника

Згідно з даними аналітичного сервісу YouControl, ТзОВ «Тракт Інвест Груп» – будівельна фірма, яка існує у Львові з 2021 року. Кінцевими бенефіціарами є львів’яни Ніна та Андрій Жуки.

Андрій Жук є власником або співвласником ще низки будівельних компаній, зокрема ТОВ «Тонні», ТзОВ «Марвел Девелопмент», ТзОВ «Марвел Парк 2», ТзОВ «Обра Констракшн Груп». Також йому належить ТОВ «Ніаліт» (торгівля паливом), ТОВ «Паркбудтех» (виробництво бетонних розчинів), ТзОВ «Інсула Інвест» (діяльність із нерухомістю) та частка Селищанського гранітного кар’єру.

Зазначимо, що ще в 2019 році компанія «Інсула Інвест» потрапила у скандал через бажання знести будинок Терлецьких у Львові і на його місці збудувати офіси. На той момент власником був Олександр Берба, якого пов’язували з будівельною компанією Avalon. У 2022 році, вже під час повномасштабної війни, ТзОВ «Інсула Інвест» дозволили збудувати приватну клініку на вул. Юрія Руфа (колишня Некрасова), також це підприємство будувало ТРЦ у Львові.

ТзОВ «Обра Констракшн Груп» у 2021 році штрафували за те, що замість реконструкції складів на вул. Городницькій почало будувати житлову багатоповерхівку.

Ніна Жук є співвласницею будівельних компаній «Олімпік ЛТД» і «Трак Інвест Груп», низки житлово-будівельних кооперативів та ТзОВ Ремавтотранс» (ремонт і обслуговування авто).

Кілька років тому Ніна Жук також володіла будівельною фірмою «Олімпік ЛТД Плюс», яка будує житловий комплекс посеред лісу на Майорівці. Відомо, що компанія вже звела житлові будинки на вул. Угорській, 15, 17, 19, на Тракті Глинянському, 153-А, а також у Дублянах на вул. Шевченка 33.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Фото: Офіс громади Лисиничів, Google maps, Юрій Лукашевський, проєкт, наданий Zaxid.net Андрієм Жуком

Джерело: Інформаційна агенція «ЛЬВІВСЬКИЙ ПОРТАЛ»
2024-08-21 10:22:00