Україна і світ

П’ять років не миється: британський лікар розповів, що стало з тілом


Джеймс Гемблін, 37-річний професор Єльського університету та лікар, який спеціалізується на профілактичній медицині, припинив приймати душ п’ять років тому в експериментальних цілях.

У своїй книзі Чистота: нова наука про шкіру та мистецтво робити менше він детально розповів про те, як відмова від душу змінила його життя і здоров’я шкіри.

Тіло як доказ

Спочатку Гемблін зменшив кількість мила, шампуню та дезодоранту, а згодом взагалі припинив приймати душ.

Зараз дивляться

Він відзначає, що деякий час переймався через неприємний запах, потім тіло адаптувалося, запах зник, а шкіра стала менш жирною.

Британець вважає, що люди миються занадто часто, і на його думку, не варто цього робити. Сучасні гігієнічні звички порушують природний баланс шкіри, що впливає на мікробну популяцію.

– Бактерії на нашій шкірі відіграють важливу роль у її зовнішньому вигляді та нашому здоров’ї, так само як кишкові бактерії для травної системи, – зазначає він.

За його словами, мікроби присутні всюди, і більшість з них не викликають хвороб. Лише невелика частина мікробів дійсно становить небезпеку.

Науковці про гігієну

Під час роботи над книгою доктор Гемблін консультувався з різними фахівцями, включаючи дерматологів, імунологів, алергологів та навіть теологів та дійшов цікавих висновків.

– Індустрія, що виробляє засоби особистої гігієни та мило, надто зосереджена на продуктах для зовнішнього застосування, – вважає Гемблін.

Він підкреслює, що, хоча деякі з цих продуктів можуть бути корисними, важливо також піклуватися про здоров’я шкіри зсередини, оскільки її стан є відображенням нашого способу життя та того, що відбувається в організмі.

Експеримент Гембліна викликав великий інтерес у науковому та медійному середовищі.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Британець закликає переглянути наші уявлення про гігієну і більш обережно ставитися до ресурсів та засобів, які ми використовуємо щодня.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-21 12:58:34