Україна і світ

У Чорному морі розпочалась операція з розмінування

Сьогодні, 1 липня, розпочалась спільна операції Туреччини, Румунії та Болгарії з розмінування Чорного моря, щоб підвищити безпеку судноплавства, зокрема, для українського експорту зерна. 

Розмінування Чорного моря: що відомо

Сьогодні в Стамбулі відбудеться засідання комітету Оперативної групи з протимінної діяльності в Чорному морі (MSM Black Sea) за участю очільників ВМС Туреччини, Болгарії та Румунії. 

Вже з 2 липня протимінна група розпочне виконувати завдання. 

Зараз дивляться

В операції будуть залучені кораблі розмінування, патрульні кораблі, гелікоптери та безпілотники з усіх трьох країн. Зокрема, ця ініціатива відкрита для інших країн-членів НАТО. 

Керуватиме спільною місією Туреччина. Ініціатива Стамбула є першою спільною акцією чорноморських країн після повномасштабного вторгнення Росії в Україну.  

Спільна операція трьох країна спрямована на знешкодження мін, які дрейфують у певних частинах Чорного моря внаслідок повномасштабної війни.  

Нагадаємо, що у січні Болгарія, Румунія та Туреччина підписали меморандум про взаєморозуміння щодо створення Чорноморської військово-морської протимінної групи (MSM Black Sea).

Росія та Україна є основними виробниками зерна. Одначе збройна агресія РФ поставила під загрозу безпечне проходження вантажів.  

Водночас Україна знайшла вихід й минулого року запустила власний Чорноморський експортний маршрут. Завдяки цьому було збільшено експорт і це допомогло економіці розвиватися швидше, ніж прогнозувалося. Проте цей шлях все ще залишається ризикованим. 

З моменту відкриття морського коридору в серпні 2023 року Україна експортувала 37,4 млн тонн аграрної продукції з Одеси, Чорноморська та порту Південний. 

Зауважимо, що Україна стала одним із найбільших у світі мінних полів. Так, близько 30% території всієї України потребує очищення.

Понад 180 тис. кв. км країни можуть бути забруднені. Це територія, що у 4,5 раза перевищує площу Швейцарії.

Повномасштабна війна в Україні триває вже 859-ту добу.

За ситуацією в містах можна стежити на інтерактивній карті бойових дій в Україні та на карті повітряних тривог в Україні.

Джерело: Bloomberg

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-07-01 15:45:26

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин