Україна і світ

Справа Гринкевича: завершено розслідування закупівлі неякісного одягу для ЗСУ

Фото: ДБР

Співробітники Державного бюро розслідувань завершили досудове розслідування щодо львівського бізнесмена та учасників злочинної схеми, які постачали неякісний військовий одяг для української армії на понад мільярд гривень. 

Про це повідомляють у пресслужбі ДБР та Офісу генпрокурора.

Справа Гринкевича про закупівлю одягу для ЗСУ

Зауважимо, що в ДБР та Офісі генпрокурора не називають прізвище, але з контексту повідомлень зрозуміло, що йдеться саме про львівського бізнесмена Ігоря Гринкевича. 

Зазначається, що після того, як сторона захисту ознайомиться з матеріалами кримінального провадження, обвинувальний акт направлять до суду. 

Очолив злочинну схему львівський підприємець Ігор Гринкевич, який залучив до неї сина Романа Гринкевича та інших осіб. 

За даними ДБР, у 2023 році підконтрольні їм компанії уклали договори з оборонним відомством України на постачання військового одягу на більш ніж 1,8 млрд грн. 

За цими угодами протягом 2023 року оборонне відомство отримало одяг на майже 1,2 млрд грн. 

Однак згідно з висновками експертиз, цей одяг був низької якості й не відповідав технічним вимогам договорів. Таким чином, одяг не міг використовуватися за своїм цільовим призначенням.  

Внаслідок цього збитки держави склали 1 млрд 167 млн гривень. 

Згодом правоохоронці затримали учасників злочинної організації та повідомили їм про підозри.  

Фігурантам обрали запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою. Одного з них оголосили в міжнародний розшук. 

Відтак, організатора схеми оборудки та його поплічників обвинувачують у створенні, керівництві злочинною організацією, а також участі у ній, шахрайстві в особливо великих розмірах та легалізації майна, здобутого злочинним шляхом (ст. 255, ст. 190, ст. 209 КК України). 

Санкція статті передбачає покарання у вигляді ув’язнення на строк до 15 років. 

Для того, щоб відшкодувати завдані державі збитки на майно підозрюваних наклали арешт.  

Нагадаємо, що раніше до суду направили обвинувальний акт стосовно Ігоря Гринкевича, який пропонував 500 тисяч доларів одному із посадовців ДБР. 

Зазначається, що гроші Гринкевич пропонував за сприяння у поверненні вилученого майна. А також за те, щоб закрили кримінальне провадження щодо підконтрольних йому компаній, які були одними з найбільших постачальників Міноборони.

Справи Гринкевича: що відомо

Раніше проти Гринкевича порушили кримінальне провадження за фактом оборудок із закупівлями одягу та білизни для українських військовослужбовців. Компанії, підпорядковані бізнесмену, виграли 23 тендери на постачання Міноборони одягу на понад 1,5 млрд грн. 

Проте слідство встановило, що до виконання замовлень залучали підконтрольні бізнесмену підприємства, які не мали необхідних потужностей для виготовлення речового майна для потреб Міноборони. 

Відтак, було виявлено повне невиконання шести контрактів. Приблизно за сімома договорами компанії поставили товар на склади військових частин у невеликій кількості, проте отримали гроші як за повноцінне доставлення. Ще вісім договорів виконані із запізненням від 3 до 5 місяців. 

Крім того, наприкінці грудня 2023 року ДБР затримало Гринкевича, який пропонував хабар розміром $500 тис. одному із посадовців ДБР.

Згодом у Міноборони заявили, що розривають всі договори із Гринкевичем. Загалом мовилося про 23 тендери на суму 1,5 млрд грн.

Крім того, син Ігоря Гринкевича, Роман, після оголошення в розшук переховувався на території Київської області (з 14 по 16 січня).

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Потім він вирушив до Одеси з метою виїхати за межі України – до Молдови. Однак 22 січня правоохоронці затримали його в Одесі.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-21 14:20:42