Україна і світ

Скільки води треба пити влітку: фахівці пояснили, який напій обрати

З приходом спеки у багатьох людей змінюються харчові вподобання, висока температура робить важким споживання повноцінних страв, натомість виникає бажання постійно пити.

Фахівці розповіли, скільки рідини потрібно організму та що краще пити.

Скільки води треба пити влітку

У середньому люди, які живуть у помірному кліматі, втрачають від 1,5 до трьох літрів рідини щодня. Це відбувається через потовиділення, дихання, сечу та фекалії.

Зараз дивляться

Отож, у звичайні дні необхідно випивати від шести до восьми склянок води для підтримання водного балансу.

Важливо врахувати, що потреби у рідині у кожної людини індивідуальні залежно від віку, розміру, статі, рівня фізичної активності, а також від умов навколишнього середовища – температури та вологість.

У спекотну погоду варто випивати більше води, ніж зазвичай. Висока температура і вологість збільшують швидкість випаровування поту зі шкіри.

Певні захворювання та медичні стани можуть впливати на затримку рідини в організмі. Тому варто звернутися до лікаря для отримання рекомендацій щодо її споживання.

Що буде якщо випити забагато води

Для більшості людей із здоровими нирками надмірне споживання води не буде проблемою.

Однак занадто багато рідини, випитої за короткий проміжок часу, може порушити електролітний баланс. Це негативно вплине на кров’яний тиск.

Внаслідок надмірного споживання води може виникнути гіпонатріємія, тобто небезпечно низький рівень натрію. Особливо це актуально для спортсменів, які беруть участь у змаганнях на витривалість.

Що краще пити у спеку

До добової норми рідини входять молоко, напої без цукру, чай, кава, а також звичайна вода.

Варто бути обережними із напоями, що містять кофеїн, вони мають сечогінний ефект.

До раціону можна додати фруктові соки та смузі, але в обмеженій кількості – не більше однієї склянки (150 мл) на день через високий вміст природних цукрів.

Ті, хто регулярно займається спортом, можуть використовувати спеціальні спортивні напої, які допомагають краще поглинати рідину, ніж звичайна вода.

Джерело: BBC Good Food

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-07-13 18:19:08