Україна і світ

У Києві на хабарі в $500 тис. затримано заступника міністра енергетики Хейло. Його вже звільнили

Правоохоронці Національного антикорупційного бюро (НАБУ) та Служби безпеки України викрили у Києві заступника міністра енергетики Германа Галущенка на хабарі у $500 тисяч.

Про це повідомили в Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі. Ім’я підозрюваного не розголошується, але за даними медіа, ймовірно, йдеться про заступника глави Міненерго Олександра Хейло.

Затримання заступника міністра енергетики

Як повідомили в САП, підозрюваний був викритий під час одержання неправомірної вигоди за надання дозволу на вивезення гірничо-видобувного обладнання з прифронтового району. Крім заступника міністра, йдеться про трьох його спільників.

Зараз дивляться

– У межах досудового розслідування встановлено, що топпосадовець, діючи у змові з довіреною особою, очільником енергетичної компанії з Миколаївської області та керівником одного з державних вугільних підприємств на Донеччині, висловив прохання керівнику іншого вугільного підприємства, яке знаходиться у західному регіоні, надати неправомірну вигоду у розмірі $500 тисяч. Натомість він обіцяв забезпечити передачу на зберігання з можливістю використання цього обладнання для видобутку вугілля, – пояснюють правоохоронці.

Фактично, йшлось про можливість евакуювати унікальне обладнання із зони бойових дій та використати його на шахтах західного регіону.

Як вказують слідчі, за домовленістю між фігурантами, гроші мали передаватися п’ятьма частинами по $100 тис. на кожній зустрічі.

– Посадовця Міненерго та його трьох спільників затримано на гарячому одразу після отримання третього траншу, – йдеться у повідомленні.

Їхні дії кваліфіковано за ознаками злочину, передбаченого ч. 4 ст. 368 КК України.

Вирішується питання про застосування до затриманих запобіжних заходів.

Реакція Міненерго

У Міненерго вказують, що масштабна корупційна схема була викрита за особистого сприяння очільника відомства, міністра енергетики Германа Галущенка.

– Міненерго невідкладно внесло подання на Кабінет Міністрів про звільнення вказаного чиновника. Відповідне рішення буде прийнято сьогодні. Фігурантам провадження повідомлено про підозру, наразі тривають слідчі дії, – повідомили у відомстві.

В міністерстві додають, що “очищення енергетики від будь-яких корупційних проявів — один з пріоритетів нашої роботи”. У пресслужбі зазначили, що відомство тісно співпрацює з СБУ, НАБУ та іншими правоохоронними органами задля “повного викорінення корупції в енергетичній галузі і унеможливлення проявів корупції в майбутньому”.

Згодом інформацію про звільнення Олександра Хейло підтвердив представник Кабміну у Верховній Раді Тарас Мельничук.

Фото: Міненерго

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-12 11:33:04