Україна і світ

Віддав наказа ударити по Охматдиту: командувачу ВПС РФ повідомлено про підозру

Фото: Офіс генпрокурора

Українські правоохоронці встановили причетних до російського удару по лікарні Охматдит у Києві.

Про це повідомили пресслужби Офісу генерального прокурора та СБУ у вівторок, 10 вересня.

Удар по Охматдиту: хто відповідальний

В СБУ повідомили, що командував атакою генерал-лейтенант Сергій Кобилаш, який на той час обіймав посаду командувача дальньої авіації військово-повітряних сил Повітряно-Космічних сил Росії, а згодом, після завдання зазначеного удару, був підвищений на посаді та призначений командувачем Військово-Повітряних сил РФ.

Зараз дивляться

За даними слідства, саме цей російський командувач 8 липня 2024 року наказав підпорядкованим йому підрозділам здійснити удар з використанням ракетоносця-бомбардувальника Ту-95МС крилатою ракетою Х-101 по приміщенню дитячої лікарні.

Приблизно о 10 годині 45 хвилин вона влучила в один із лікувальних корпусів, у якому на тоді надавалась медична допомога дітям. Ракети такого типу використовують для ураження наземних цілей із заздалегідь відомими координатами.

Внаслідок удару РФ загинуло двоє цивільних людей – молода лікарка та дідусь маленької пацієнтки. Щонайменше 34 людини, серед яких 9 дітей, були травмовані. Загалом під час удару в приміщенні лікарні перебували понад 600 дітей. Руйнувань зазнали приміщення лікарні. Було знищено цінне медичне обладнання, вкрай необхідне для лікування дітей.

На підставі зібраних доказів цьому представникові командування військ РФ повідомлено про підозру у порушенні законів та звичаїв війни, поєднане з умисним вбивством, вчинених за попередньою змовою групою осіб (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України).

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

В ОГУ додали, що МКС розслідує провадження щодо цього офіцера та вже видав ордер на його арешт за обстріли енергетичної інфраструктури. Офіс генпрокурора координує всі дії у цьому провадженні з Офісом прокурора МКС і розглядає різні можливості взаємодії, починаючи з надання матеріалів справи до передачі провадження.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-10 16:28:57