Україна і світ

Від 60 тис. грн на місяць: у НСЗУ оприлюднили зарплати медиків в онкоцентрах


Голова Національної служби здоров’я України Наталія Гусак під час презентації результатів дослідження медичної допомоги для онкопацієнтів розповіла про зарплати медиків в онкоцентрах.

Міф про брак коштів

За словами голови НСЗУ, тоді як онкопацієнти досі змушені платити з власних кишень на безоплатні операції, обстеження та ліки, на рахунках онкоцентрів загалом стабільно залишається близько 2 млрд грн.

– Це одразу розвіює міф про те, що коштів не вистачає і що держава не покриває, – каже Гусак.

За її словами, на зустрічах із керівниками онкоцентрів у них немає аргументів, чому пацієнти досі мають платити за гарантоване державою лікування.

Найкращі середні зарплати

При цьому найкращі середні зарплати як у керівників, так і у лікарів, серед усіх медзакладів саме в онкоцентрів.

Середня зарплата лікаря в Київському обласному онкоцентрі 60 тис. грн, Львівському – 60 тис., Закарпатському – 58 тис. Середня зарплата керівника онкоцентру вже далеко за 60 тис. Закарпатський протипухлинний центр – 173 тис. грн, Рівненський – 135 тис., Одеський – 133 тис. грн.

Вона також додала, що скарг від пацієнтів онкоцентрів досі небагато. Є страх, що скарга позначиться на якості лікування.

Маніпуляції з обстеженнями

Голова НСЗУ заявила, що в електронну систему охорони здоров’я вводитимуть обладнання, щоб системно відстежувати, що реально відбувається із завантаженістю дорогих установок. Адже черги на цінні обстеження – одна з найбільших маніпуляцій онкоцентрів.

У проєкті вимог на 2025 рік для онкоцентрів внесли вимогу щодо наявності сайтів зі зручним записом для пацієнтів на конкретну діагностику, щоб унеможливити маніпуляції, що безоплатних послуг нібито не вистачає.

Також НСЗУ може розривати договори з активними порушниками прав пацієнтів, додала Гусак.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-17 12:15:43