Україна і світ

Догляд за малиною восени: підготовка кущів до зими


Осінь – ключовий період для підготовки малини до зими й закладки основи для майбутнього врожаю. Правильний догляд у цю пору року допоможе рослині пережити холоди й потішити вас соковитими ягодами наступного сезону.

Факти ICTV дізнавалися про особливості догляду за малиною восени.

Чи потрібно обрізати верхівку малини восени

Осінні процедури загартовують рослину, підвищуючи її стійкість до морозів і хвороб. Підживлення забезпечують малину необхідними поживними речовинами для успішної перезимівлі та закладки квіткових бруньок. Обрізка малини восени запобігає розвитку хвороб і шкідників.

Зараз дивляться

Основні етапи осіннього догляду за малиною:

  • Видалення старих пагонів. Після плодоношення повністю видаляють усі дворічні пагони, на яких росли ягоди. Вони вже відслужили своє і більше плодоносити не будуть.
  • Проріджування молодих пагонів. Залишають 10-12 найсильніших молодих пагонів на квадратний метр. Густіші посадки ускладнюють провітрювання та освітлення кущів, що сприяє розвитку хвороб.
  • Видалення пошкоджених і хворих пагонів. Усі пошкоджені, зламані або уражені хворобами пагони вирізають і спалюють.

За кілька тижнів до перших заморозків проведіть рясний полив малини. Це допоможе рослині запастися вологою і краще перезимувати. Після поливу пристовбурні кола мульчують торфом, перегноєм або соломою. Мульча зберігає вологу в ґрунті, захищає коріння від промерзання і запобігає росту бур’янів.

Підживлення і правильний догляд за малиною восени

За літній період малина витрачає багато поживних речовин на ріст пагонів і дозрівання ягід. Осіння підгодівля заповнює ці запаси, допомагаючи рослині успішно пережити зиму.

Чим підживити малину восени:

  • Восени малина потребує калію і фосфору. Ці елементи сприяють визріванню деревини, підвищують морозостійкість і покращують закладку квіткових бруньок.
  • Можна використовувати перепрілий компост або гній. Їх вносять у пристовбурні кола й акуратно перекопують.
  • Підходять калійні та фосфорні добрива. Дотримуйтесь інструкції на упаковці під час їх застосування.

Як підготувати малину до зими

Ретельно огляньте кущі малини на наявність шкідників і хвороб. За виявлення проблемних ділянок обробіть кущі спеціальними препаратами. Однак пам’ятайте, що осінні обробки проводяться не пізніше, ніж за місяць до настання стійких холодів.

У регіонах із суворими зимами молоді пагони можна пригнути до землі й укрити ялиновим гіллям або агроволокном. Це захистить їх від вимерзання.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Восени необхідно прибрати всі рослинні залишки з ділянки і спалити їх. Це допоможе запобігти поширенню хвороб і шкідників.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-10 17:05:31