Україна і світ

ЄС мобілізував безпрецедентні ресурси для підтримки України взимку – Домбровскіс

Фото: Getty Images

Прийдешня зима може виявитися важкою для українців, проте країни ЄС акумують безпрецедентні ресурси для їх підтримки в цих умовах.

Про це заявив виконавчий віцепрезидент Єврокомісії Валдіс Домбровскіс на пленарному засіданні Європарламенту щодо продовження фінансової та військової підтримки України державами-членами ЄС.

Як ЄС підтримуватиме українців взимку

– На жаль, ця зима не буде легкою, оскільки Україна стикається з цілеспрямованими російськими атаками по енергоінфраструктурі. Хоча Україна працює цілодобово над усуненням цих руйнувань, вони мають кумулятивний ефект, – наголосив він.

І нагадав, що за даними ООН, збитки, завдані ударами РФ, потенційно можуть позбавити цивільне населення України послуг, необхідних для виживання взимку.

– Для вирішення цих питань ЄС та його держави-члени мобілізували допомогу та ресурси у безпрецедентних масштабах і продовжуватимуть допомагати Україні. На сьогодні загальна допомога Україні та її народу з боку ЄС становить близько €118 млрд, – сказав Домбровскіс.

Ця сума включає, зокрема:

  • майже €14 млрд, мобілізованих в рамках Програми ЄС для України, яка включає макрофінансову підтримку, інструменти зниження ризиків для мобілізації приватних інвестицій та технічну допомогу;
  • €25,2 млрд макрофінансової допомоги ЄС для підтримки української держави на плаву та сприяння реформам;
  • €17 млрд, наданих країнам-членам ЄС у контексті підтримки біженців;
  • €12,2 млрд грантів, кредитів і гарантій, наданих країнами Євросоюзу.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

На початку вересня голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн заявила, що Євросоюз виділив Україні €40 млн на ремонт енергетичної інфраструктури.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-17 13:11:31